fbpx

Przygotowujesz obiad. Czy zawsze wiesz jaką podać surówkę? Mi zawsze przychodzi do głowy ogórek lub pomidor z jakąś sałatą, polane odrobiną oleju lnianego, ale wiesz co? Nudne to już jest. Rodzina w sumie zjada, ale ja zawsze chcę coś więcej, niech będzie różnorodnie, niech zjedzą jakieś inne warzywa, a zwłaszcza te, których jeść nie chcą inaczej niż ugotowanych.



Jakie warzywa mam na myśli? Kalafiora, brokuła i cukinię, z dodatkiem marchewki. Tak rozdrobnione, że wyglądają jak ryż. Do tego super aromatyczny lekko słodkawy sos. Zjedzą? Zjedli!

Tej surówki wyjdzie dosyć duża porcja, a gdy poleży do dnia następnego straci swoją jędrność, więc polecam zjeść ją od razu. Jeśli ma to być obiad dla 2-3 osób, koniecznie zrób ją z połowy porcji.

Surowy kolorowy warzywny ryż Thermomania Thermomix

Surowy kolorowy warzywny „ryż” – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 400g różyczek kalafiora
  • 400g różyczek brokuła
  • 100g marchewki (jedna spora sztuka)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 10g oleju lub oliwy
  • 5g oleju z sezamu
  • 20-30g sosu tamari
  • 1 łyżka prażonego sezamu do posypania wierzchu surówki

1. Do naczynia miksującego dodaj kalafior, posiekaj go 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do dużej miski.

2. Do naczynia miksującego dodaj brokuła, posiekaj go 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do miski z kalafiorem.

3. Do naczynia miksującego dodaj marchewkę i cukinię pokrojone na kawałki, posiekaj 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do miski z kalafiorem i brokułem.

4. Do naczynia miksującego dodać czosnek i imbir (obrane ze skórek), posiekaj 5s/obr.7. Zgarnij zawartość naczynia na dno. Dodaj oleje, sos tamari i podsmaż 3min/100 /obr.1. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj. Surówkę podawaj posypaną prażonym sezamem.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Whole food thermocooked”. Przepis został zmodyfikowany.

Surowy kolorowy warzywny "ryż" Thermomania Thermomix

Surowy kolorowy warzywny ryż Thermomania Thermomix

Surowy kolorowy warzywny ryż Thermomania Thermomix




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

anna.kaminska.pl Gazeta.pl pisze:

Warzywny ryż jest pyszny!

I LOVE LIFE pisze:

zdrowo 🙂

Daylicooking pisze:

No naprawdę! Jakbym nie przeczytała, to na bank byłabym przekonana, że to ryż!

Magdalena Kozłowska pisze:

świetny pomysł!

Anna Wojtyna pisze:

Ciekawa forma podania warzyw. Bez termomixu krojenie tych warzyw byłoby jednak dość długotrwałym zajęciem, prawda? Rozumiem, zesa wszystkie na surowo? Nie wiedziałam, że brokuły można zjeść surowe. 😅

Piękna i do tego niesamowicie zdrowa surówka! Ciekawa jestem jak smakuje i czy zasmakowałaby moim dzieciakom 🙂

Wiola Korzeniowska pisze:

Kapitalny pomysł! Chętnie wypróbuję 🙂

Angelika Kasiak pisze:

fajna, wiosenna propozycja 😉 A jak ja przygotowac bez termomixa na tarce?

Justyna Ratajczak pisze:

Świetny pomysł, podoba mi się 🙂 ostatnio lubię nowe smaki więc muszę koniecznie zrobić u siebie 🙂

sylwia t pisze:

Piękne i zdrowe.

Uwielbiam i mogę tylko serdecznie polecić! Najczęściej robię kalafiorowy 🙂

Thermomania pisze:

To prawda! I pyszne 🙂

Thermomania pisze:

Raczej się nie uda na tarce. Pozostaje blender kielichowy.

Thermomania pisze:

Moja córka jadła chętnie, ale któż to może wiedzieć co te małe brzuchy u Ciebie zdecydują? 😉

Thermomania pisze:

Wszystko na surowo. Nie wiem czy to się da w ogóle zrobić ręcznie. 😉 Jedynie blender kielichowy pozostaje. 🙂 Pewnie, że można jeść brokuły na surowo. 🙂

Thermomania pisze:

Oj tak, pyszny zdrowy i sycący. 🙂