Sałatka z pomelo, awokado i daktylami wygrywa u mnie wszystkie nagrody w tym tygodniu. Pomysł pochodzi z jadłospisu, który dostałam od mojego dietetyka. Tak bardzo mi smakuje ten posiłek, że cały dzień w którym miałam go zaplanowany powtarzam do kilku dni. Serio.
Uwielbiam pomelo, uwielbiam awokado i uwielbiam daktyle, ale miałam wielkie obawy jak to będzie smakowało razem. Na szczęście się odważyłam i zwariowałam zupełnie.
Sałatkę z pomelo, awokado i daktylami można sobie przyrządzić rano i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, wystarczy całość skropić cytryną – wtedy awokado nie będzie ciemnieć i nawet po kilku godzinach od zrobienia nadal będzie wyglądać świeżo, zielono i apetycznie.
Najbardziej czasochłonna część to oczywiście obranie pomelo ze skórki a potem usunięcie błonek, ale zapewniam, że warto.
Sałatka z pomelo, awokado i daktylami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 250g pomelo (połowa owocu)
- 70g awokado (połowa owocu)
- 3 suszone daktyle bez pestek
- łyżeczka nasion sezamu
- łyżka soku z cytryny
1.Pomelo obrać ze skóry, podzielić na części, obrać z błonek – ma zostać sam miąższ. Owoc podzielić na niewielkie cząstki i przełożyć do miseczki.
2. Awokado przekroić na pół, przy pomocy łyżki wyjąć miąższ, pokroić go w drobną kostkę, dodać do pomelo.
3. Suszone daktyle pokroić na plasterki, dodać do pomelo i awokado.
4. Owoce polać sokiem z cytryny, wymieszać.
5. Sałatkę posypać nasionami sezamu, jeść ze smakiem i często powtarzać.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany wraz z jadłospisem od dietetyk Agaty Jarnuszewskiej z poradni Dobry dietetyk.