Mam ostatnio fazę na jedzenie surowego brokuła, najlepiej mi smakuje w surówkach. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na surówkę z brokułem, kapustą, papryką i cebulą w rolach głównych.
Naprawdę zaskoczyła mnie swoim smakiem, sos jogurtowy zrobił tu świetną robotę. Nie muszę już nawet dodawać, że ta surówka jest bardzo zdrowa, sama dobroć się w niej mieści. Bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów pomoże uporać się naszym ciałom z tym czego już dawno chciały się pozbyć czyli toksyn.
Jeśli chcesz ją zjeść w wersji wegańskiej użyj wegańskiego jogurtu, na przykład owsianego czy ryżowego. Surówka będzie pasować jako dodatek do obiadu, ale także sprawdzi się jako samodzielna przekąska czy lunch.
Według mnie, zaprzysiężonego surówkożercy, wcale nie wyszło dużo tej dobroci. A może tylko mi się tak wydawało bo tak mi smakowało i za szybko zniknęło? Kup składniki i do dzieła, daj znać jakie były Twoje wrażenia.
Surówka detoks – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g różyczek brokuła
- 140g czerwonej kapusty
- 50g czerwonej cebuli
- 50g czerwonej papryki
- 1 awokado
- 50g jogurtu
- 15g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 20g soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- płatki migdałów i siemię lniane do posypania
1. Do naczynia miksującego włożyć różyczki brokuła w sporych kawałkach, czerwoną kapustę pokrojoną w paski, czerwoną cebulę przekrojoną na ćwiartki i czerwoną paprykę w dużych kawałkach. Posiekać 6s/obr.4. Jeśli kawałki warzyw wydają Ci się za duże, powtórz siekanie.
2. Warzywa przełożyć do miski, w której będą serwowane. Dodać do nich jedno pokrojone w kostkę awokado.
3. Do naczynia miksującego wlać jogurt, oliwę i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać 10s/obr.7.
4. Gotowy sos przelać do miski z warzywami, dokładnie wymieszać przy pomocy kopystki lub szpatułki.
5. Wierzch sałatki posypać płatkami migdałów i siemieniem lnianym. Podawać od razu.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.