Latem szukam posiłków prostych, smacznych i na długo dających sytość. Jeśli Tobie też takie dania trafiają prosto w serce a jak w serce to i do żołądka – to jest przepis dla Ciebie.
Lista składników jest ultra krótka, czas przygotowania skrócony do minimum, wszystko aby człowiek mógł się cieszyć pogodą i nie myślał o gotowaniu.
Polecam też gotowanie jednego obiadu na dwa dni, to bardzo duża wygoda. Potrawa przez dwa dni jeszcze nie zdąży się znudzić, wystarczy odgrzać i gotowe. Ostatnio tak właśnie robię i powiem Ci, że bardzo mi się to podoba. Łatwiej zrobić zakupy, więcej czasu do dyspozycji, same plusy takiego rozwiązania.
Zupa brokułowa z soczewicą i migdałami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g cebuli lub pora
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy lub oleju
- 250g brokuła
- 150 g dowolnej soczewicy
- łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 800g wody
- 2 łyżki płatków migdałów
- sól i pieprz do smaku
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, posiekać 5s/obr.5. Zawartość zgarnąć na dno naczynia miksującego.
2. Dodać olej lub oliwę, dusić 5 min/120°C/obr.1.
3. Dodać pokrojone na kawałki brokuły, soczewicę, łyżkę koncentratu bulionu warzywnego i wodę, gotować 30min/100°C/obr.1.
4. Zblendować 1min/obr.5-8 (stopniowo zwiększać obroty od 5 do 8)
5. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać po wierzchu płatkami migdałów, podawać od razu.
Jeśli chcesz tę zupę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć w garnku na łyżce oliwy lub oleju.
2. Dodać brokuły, soczewicę, łyżkę koncentratu bulionu warzywnego i wodę, gotować na niewielkim ogniu około 30min – aż soczewica stanie się miękka.
3. Przy pomocy blendera zmiksować zupę aż będzie gładka.
4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać po wierzchu płatkami migdałów, podawać od razu.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany od dietetyka Agaty Jarnuszewskiej. Przepis został zmodyfikowany.