You are currently viewing Zupa brokułowa z soczewicą i migdałami

Zupa brokułowa z soczewicą i migdałami

Latem szukam posiłków prostych, smacznych i na długo dających sytość. Jeśli Tobie też takie dania trafiają prosto w serce a jak w serce to i do żołądka – to jest przepis dla Ciebie.

Lista składników jest ultra krótka, czas przygotowania skrócony do minimum, wszystko aby człowiek mógł się cieszyć pogodą i nie myślał o gotowaniu.

Polecam też gotowanie jednego obiadu na dwa dni, to bardzo duża wygoda. Potrawa przez dwa dni jeszcze nie zdąży się znudzić, wystarczy odgrzać i gotowe. Ostatnio tak właśnie robię i powiem Ci, że bardzo mi się to podoba. Łatwiej zrobić zakupy, więcej czasu do dyspozycji, same plusy takiego rozwiązania.

Zupa brokułowa z soczewicą i migdałami

Zupa brokułowa z soczewicą i migdałami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 100g cebuli lub pora
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 250g brokuła
  • 150 g dowolnej soczewicy
  • łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 800g wody
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • sól i pieprz do smaku

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, posiekać 5s/obr.5. Zawartość zgarnąć na dno naczynia miksującego.

2. Dodać olej lub oliwę, dusić 5 min/120°C/obr.1.

3. Dodać pokrojone na kawałki brokuły, soczewicę, łyżkę koncentratu bulionu warzywnego i wodę, gotować 30min/100°C/obr.1.

4. Zblendować 1min/obr.5-8 (stopniowo zwiększać obroty od 5 do 8)

5. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać po wierzchu płatkami migdałów, podawać od razu.

Jeśli chcesz tę zupę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć w garnku na łyżce oliwy lub oleju.

2. Dodać brokuły, soczewicę, łyżkę koncentratu bulionu warzywnego i wodę, gotować na niewielkim ogniu około 30min – aż soczewica stanie się miękka.

3. Przy pomocy blendera zmiksować zupę aż będzie gładka.

4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać po wierzchu płatkami migdałów, podawać od razu.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany od dietetyka Agaty Jarnuszewskiej. Przepis został zmodyfikowany.

Zupa brokułowa z soczewicą i migdałami



Dodaj komentarz