Gofry z kaszy gryczanej to jest przełom w moim patrzeniu na gofry. Do tej pory myślałam, że szanse na powodzenie ma tylko mieszanka mąki orkiszowej, oleju, jajek i mleka, jakież było moje zdziwienie gdy odkryłam ten przepis!
Jedyne czego potrzeba w dużej ilości to czas, ponieważ kasza gryczana i samo ciasto musi sfermentować, toteż od momentu namoczenia kaszy do zjedzenia gofra musi upłynąć około 24 godzin.

Gofry z kaszy gryczanej składają się z kaszy, odrobiny oleju kokosowego, jogurtu kokosowego i syropu z agawy. Jest to doskonała opcja dla wegan, wegetarian, uczulonych na jajka, mleko krowie lub mających nietolerancję glutenu. Dodać należy że są przepyszne, chrupiące i pasują do każdej diety.
Gdy trafiłam na ten przepis u Dominiki Wójciak już wiedziałam, że muszę go pokazać całemu światu.
Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Gofry z kaszy gryczanej – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej nieprażonej (tzw. białej)
- 500g wody
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki jogurtu kokosowego
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Do miski wsypujemy 200g kaszy gryczanej nieprażonej (białej), zalewamy ją 500g wody, odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia.
- Namoczoną kaszę wylewamy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Wypłukaną kaszę przesypujemy do naczynia miksującego, dodajemy 2 łyżki syropu z agawy (lub więcej jeśli ktoś lubi słodycz), miksujemy 1min/obr.8. Może być tak, że masa będzie dosyć gęsta, więc trzeba będzie zatrzymać urządzenie, zgarnąć zawartość naczynia na dno i znowu włączyć miksowanie.
- Zmiksowaną na gładko masę przelać do miski, przykryć i odstawić na kolejne 12 godzin (lub na przykład na całą noc) do fermentacji.
- Rozgrzać i nasmarować tłuszczem gofrownicę.
- Do sfermentowanej masy dodać łyżeczkę oleju kokosowego i 2 łyżki jogurtu kokosowego (ja swój kupuję w lidlu czy netto). Ważna jest konsystencja – ciasto musi być gęste, nie lejące.
- Ciasto gorfowe wyłożyć do rozgrzanej gofrownicy i zostawić w spokoju na około 5 minut. Studzić koniecznie na kratce, dzięki temu gofry będą chrupiące.
- Podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Z tej porcji ciasta wyjdzie 4-5 dużych gofrów.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Do miski wsypujemy 200g kaszy gryczanej nieprażonej (białej), zalewamy ją 500g wody, odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia.
- Namoczoną kaszę wylewamy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Do opłukanej kaszy dodajemy 2 łyżki syropu z agawy i blendujemy na gładką masę.
- Zmiksowaną na gładko masę przelać do miski, przykryć i odstawić na kolejne 12 godzin (lub na przykład na całą noc) do fermentacji.
- Rozgrzać i nasmarować tłuszczem gofrownicę.
- Do sfermentowanej masy dodać łyżeczkę oleju kokosowego i 2 łyżki jogurtu kokosowego (ja swój kupuję w lidlu czy netto). Ważna jest konsystencja – ciasto musi być gęste, nie lejące.
- Ciasto gorfowe wyłożyć do rozgrzanej gofrownicy i zostawić w spokoju na około 5 minut. Studzić koniecznie na kratce, dzięki temu gofry będą chrupiące.
- Podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Z tej porcji ciasta wyjdzie 4-5 dużych gofrów.