You are currently viewing Gofry z kaszy gryczanej

Gofry z kaszy gryczanej

Gofry z kaszy gryczanej to jest przełom w moim patrzeniu na gofry. Do tej pory myślałam, że szanse na powodzenie ma tylko mieszanka mąki orkiszowej, oleju, jajek i mleka, jakież było moje zdziwienie gdy odkryłam ten przepis!

Jedyne czego potrzeba w dużej ilości to czas, ponieważ kasza gryczana i samo ciasto musi sfermentować, toteż od momentu namoczenia kaszy do zjedzenia gofra musi upłynąć około 24 godzin.

Gofry thermomix z kaszy gryczanej

Gofry z kaszy gryczanej składają się z kaszy, odrobiny oleju kokosowego, jogurtu kokosowego i syropu z agawy. Jest to doskonała opcja dla wegan, wegetarian, uczulonych na jajka, mleko krowie lub mających nietolerancję glutenu. Dodać należy że są przepyszne, chrupiące i pasują do każdej diety.

Gdy trafiłam na ten przepis u Dominiki Wójciak  już wiedziałam, że muszę go pokazać całemu światu. 

Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Gofry z kaszy gryczanej – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej nieprażonej (tzw. białej)
  • 500g wody
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  1. Do miski wsypujemy 200g kaszy gryczanej nieprażonej (białej), zalewamy ją 500g wody, odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia.
  2. Namoczoną kaszę wylewamy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Wypłukaną kaszę przesypujemy do naczynia miksującego, dodajemy 2 łyżki syropu z agawy (lub więcej jeśli ktoś lubi słodycz), miksujemy 1min/obr.8. Może być tak, że masa będzie dosyć gęsta, więc trzeba będzie zatrzymać urządzenie, zgarnąć zawartość naczynia na dno i znowu włączyć miksowanie.
  4. Zmiksowaną na gładko masę przelać do miski, przykryć i odstawić na kolejne 12 godzin (lub na przykład na całą noc) do fermentacji.
  5. Rozgrzać i nasmarować tłuszczem gofrownicę.
  6. Do sfermentowanej masy dodać łyżeczkę oleju kokosowego i 2 łyżki jogurtu kokosowego (ja swój kupuję w lidlu czy netto). Ważna jest konsystencja – ciasto musi być gęste, nie lejące.
  7. Ciasto gorfowe wyłożyć do rozgrzanej gofrownicy i zostawić w spokoju na około 5 minut. Studzić koniecznie na kratce, dzięki temu gofry będą chrupiące.
  8. Podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Z tej porcji ciasta wyjdzie 4-5 dużych gofrów.
Gofry thermomix z kaszy gryczanej

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Do miski wsypujemy 200g kaszy gryczanej nieprażonej (białej), zalewamy ją 500g wody, odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia.
  2. Namoczoną kaszę wylewamy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Do opłukanej kaszy dodajemy 2 łyżki syropu z agawy i blendujemy na gładką masę.
  4. Zmiksowaną na gładko masę przelać do miski, przykryć i odstawić na kolejne 12 godzin (lub na przykład na całą noc) do fermentacji.
  5. Rozgrzać i nasmarować tłuszczem gofrownicę.
  6. Do sfermentowanej masy dodać łyżeczkę oleju kokosowego i 2 łyżki jogurtu kokosowego (ja swój kupuję w lidlu czy netto). Ważna jest konsystencja – ciasto musi być gęste, nie lejące.
  7. Ciasto gorfowe wyłożyć do rozgrzanej gofrownicy i zostawić w spokoju na około 5 minut. Studzić koniecznie na kratce, dzięki temu gofry będą chrupiące.
  8. Podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Z tej porcji ciasta wyjdzie 4-5 dużych gofrów.

Dodaj komentarz