You are currently viewing Domowa kostka rosołowa – jak zrobić

Domowa kostka rosołowa – jak zrobić

Dlaczego zupy z Thermomixa są takie dobre? Ano dlatego, że są przyprawiane koncentratem bulionu warzywnego! Podczas prezentacji TM pokochałam do razu, ale zaraz po nim – ten właśnie koncentrat, który prezenterka przyniosła ze sobą.

Pierwsze „danie” zrobione w TM? Koncentrat bulionu warzywnego! Nie wyobrażam już sobie gotowania bez niego. Używam go wszędzie gdzie jest mowa o koncentracie i zastępuję nim koncentraty mięsne.

Skład także odrobinę zmieniłam z biegiem czasu, ale nieznacznie i w sumie bardziej dostosowałam go do swojego gustu i smaku co i Tobie polecam. Na przykład zmuszona okolicznościami zastąpiłam podany w oryginalnym przepisie ser parmezan płatkami drożdżowymi. To jest taki wynalazek używany przez wegan, aby nadać smak sera czemuś co tego sera nie zawiera. To nie są drożdże takie jak do pieczenia, mają zupełnie inny zapach i smak – taki właśnie serowy. I są nieaktywne, czyli nic nam nie będzie rosło. 🙂 Tak mi podpasował ten smak i zapach, że od tej pory używam tych płatków za każdym razem w moim koncentracie. Jeśli np. nie możesz jeść mleka krowiego, jesteś weganinem – to jest dla Ciebie opcja, są do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, stoiskach ze zdrową żywnością w marketach.


Eksperymentuj, dodawaj rożne przyprawy, możesz dorzucić jakieś inne warzywo, spróbować grzybów suszonych zamiast świeżych, itd, itp. Gwarantuję, że koncentrat zawsze będzie świetny i zawsze będzie zachwycał. 🙂

Przepis jest prosty, radość nieskończona. A nie, skończona wraz z wyskrobaniem ostatniej łyżeczki koncentratu z dna słoiczka. No ale przecież za chwilę zrobisz nowy, prawda? 😉

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Warzywa

Koncentrat bulionu warzywnego

Przepis na wykonanie domowej kostki rosołowej. Od tej pory każda potrawa będzie smakowała wyśmienicie i niepowtarzalnie - tak jak chcecie.
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Całkowity czas: 1 hour
Przyprawy
kostka rosołowa
Ilość kalorii:
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
  • nóż
  • deska

Składniki

  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g świeżych grzybów lub 25g suszonych
  • 1 szt liść laurowy
  • 6 szt gałązek mieszanych ziół
  • 4 szt gałązek natki pietruszki
  • 100 g soli himalajskiej
  • 30 g białego wytrawnego wina lub wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30-40 g płatków drożdżowych

Wykonanie

  • 200 g selera naciowego, 250 g marchewki, 100 g cebuli, 100 g pomidora, 150 g cukinii, 1 ząbek czosnku, 50 g świeżych grzybów, 1 liść laurowy, 6 gałązek mieszanych ziół, 4 gałązki natki pietruszki, rozdrobnić 20s/obr.7.
  • Dodać 100 g soli gruboziarnistej, 30 g białego wytrawnego wina, 1 łyżkę oliwy z oliwek - na pokrywce ustawić koszyczek, gotować 25-30 minut/Varoma/obr.2.
  • Po tym czasie dodać 30-40 g płatków drożdżowych, zmiksować 20s/obr.10. Przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i po ostudzeniu, przechowywać w lodówce.

Film z przepisem

Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!