fbpx
Loading...

Domowa kostka rosołowa – jak zrobić

Domowa kostka rosołowa jak zrobić Thermomania Thermomix

Dlaczego zupy z Thermomixa są takie dobre? Ano dlatego, że są przyprawiane koncentratem bulionu warzywnego! Podczas prezentacji TM pokochałam do razu, ale zaraz po nim – ten właśnie koncentrat, który prezenterka przyniosła ze sobą.

Pierwsze „danie” zrobione w TM? Koncentrat bulionu warzywnego! Nie wyobrażam już sobie gotowania bez niego. Używam go wszędzie gdzie jest mowa o koncentracie i zastępuję nim koncentraty mięsne.

Skład także odrobinę zmieniłam z biegiem czasu, ale nieznacznie i w sumie bardziej dostosowałam go do swojego gustu i smaku co i Tobie polecam. Na przykład zmuszona okolicznościami zastąpiłam podany w oryginalnym przepisie ser parmezan płatkami drożdżowymi. To jest taki wynalazek używany przez wegan, aby nadać smak sera czemuś co tego sera nie zawiera. To nie są drożdże takie jak do pieczenia, mają zupełnie inny zapach i smak – taki właśnie serowy. I są nieaktywne, czyli nic nam nie będzie rosło. 🙂 Tak mi podpasował ten smak i zapach, że od tej pory używam tych płatków za każdym razem w moim koncentracie. Jeśli np. nie możesz jeść mleka krowiego, jesteś weganinem – to jest dla Ciebie opcja, są do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, stoiskach ze zdrową żywnością w marketach.


Eksperymentuj, dodawaj rożne przyprawy, możesz dorzucić jakieś inne warzywo, spróbować grzybów suszonych zamiast świeżych, itd, itp. Gwarantuję, że koncentrat zawsze będzie świetny i zawsze będzie zachwycał. 🙂

Przepis jest prosty, radość nieskończona. A nie, skończona wraz z wyskrobaniem ostatniej łyżeczki koncentratu z dna słoiczka. No ale przecież za chwilę zrobisz nowy, prawda? 😉

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Koncentrat bulionu warzywnego – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g selera naciowego
  • 250g marchewki
  • 100g cebuli
  • 100g pomidora
  • 150g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g świeżych lub 25g suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy
  • 6 gałązek mieszanych ziół
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 100g soli
  • 30g białego wytrawnego wina lub wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30-40g płatków drożdżowych – ja najczęściej kupuję płatki tej firmy

Zamiast sera używam płatków drożdżowych, będę je dodawać na końcu 🙂

1. 200 g selera naciowego, 250 g marchewki, 100 g cebuli, 100 g pomidora, 150 g cukinii, 1 ząbek czosnku, 50 g świeżych grzybów, 1 liść laurowy, 6 gałązek mieszanych ziół, 4 gałązki natki pietruszki, rozdrobnić 20s/obr.7.

2. Dodać 100 g soli gruboziarnistej, 30 g białego wytrawnego wina, 1 łyżkę oliwy z oliwek – na pokrywce ustawić koszyczek, gotować 25-30 minut/Varoma/obr.2.

3. Po tym czasie dodać 30-40 g płatków drożdżowych, zmiksować 20s/obr.10. Przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i po ostudzeniu, przechowywać w lodówce.