You are currently viewing Sernik bez sera – nernik z nerkowców i truskawek

Sernik bez sera – nernik z nerkowców i truskawek

Jeśli myślisz, że bez sera i jajek nie da się zrobić sernika to zdziwisz się tak samo jak ja. Da się z powodzeniem! Taka masa nerkowcowo- truskawkowa smakuje nieziemsko. Lek na całe zło.

Pyszny, zdrowy, pełen roślinnego białka, taki kremowy że aż naprawdę trudno uwierzyć, że jest zrobiony z orzechów.

Świetnie orzeźwia, bo jest to sernik na zimno, dobrze schłodzony będzie idealny na upały panujące za oknem. I nie da się go zjeść za dużo, jest bardzo sycący.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Nernik na zimno z truskawkami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g orzechów włoskich
  • 12 daktyli bez pestek
  • łyżka wody
  • 310g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez noc
  • 100g syropu klonowego
  • sok z jednej cytryny
  • 100g oleju kokosowego
  • 250g truskawek

1. Do naczynia miksującego dodać 200g orzechów włoskich, 12 daktyli bez pestek i 1 łyżkę wody, zmiksować 30s/obr.7.

2. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x20cm, wyrównać całość i odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć 310g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez noc (i oczywiście odsączonych). Dodać do nich sok wyciśnięty z jednej cytryny, 100g syropu klonowego, 250g truskawek pokrojonych na kawałki i 100g oleju kokosowego – zmiksować 1min/obr.9.

4. Masę truskawkowo-nerkowcową przelać na wcześniej przygotowany spód z orzechów i daktyli, wyrównać wierzch.

5. Wstawić do zamrażarki na około 3 godziny – aż zgęstnieje. Po tym czasie ciasto można jeść. Dalsze przechowywanie w lodówce. Ciasto można też zrobić z wyprzedzeniem nawet kilkudniowym przed spodziewanym przyjęciem – wtedy należy je pozostawić w zamrażarce.

6. Wierzch można udekorować truskawkami, orzechami i jadalnymi kwiatami.

Sernik bez sera - nernik z nerkowców i truskawek Thermomania Thermomix

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofuncyjnego:

1. Składniki na spód zblenduj na gładką masę blenderem lub malakserem.

2. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x20cm, wyrównać całość i odstawić.

3. Składniki na masę nerkowcową również zblendować na gładko, najlepiej w malakserze.

4. Masę truskawkowo-nerkowcową przelać na wcześniej przygotowany spód z orzechów i daktyli, wyrównać wierzch.

5. Wstawić do zamrażarki na około 3 godziny – aż zgęstnieje. Po tym czasie ciasto można jeść. Dalsze przechowywanie w lodówce. Ciasto można też zrobić z wyprzedzeniem nawet kilkudniowym przed spodziewanym przyjęciem – wtedy należy je pozostawić w zamrażarce.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Whole food thermo cooked” Tracey Pattison, przepis został zmodyfikowany.

Sernik bez sera - nernik z nerkowców i truskawek Thermomania Thermomix

Sernik bez sera - nernik z nerkowców i truskawek Thermomania Thermomix



Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz