Jeśli myślisz, że bez sera i jajek nie da się zrobić sernika to zdziwisz się tak samo jak ja. Da się z powodzeniem! Taka masa nerkowcowo- truskawkowa smakuje nieziemsko. Lek na całe zło.
Pyszny, zdrowy, pełen roślinnego białka, taki kremowy że aż naprawdę trudno uwierzyć, że jest zrobiony z orzechów.
Świetnie orzeźwia, bo jest to sernik na zimno, dobrze schłodzony będzie idealny na upały panujące za oknem. I nie da się go zjeść za dużo, jest bardzo sycący.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Nernik na zimno z truskawkami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g orzechów włoskich
- 12 daktyli bez pestek
- łyżka wody
- 310g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez noc
- 100g syropu klonowego
- sok z jednej cytryny
- 100g oleju kokosowego
- 250g truskawek
1. Do naczynia miksującego dodać 200g orzechów włoskich, 12 daktyli bez pestek i 1 łyżkę wody, zmiksować 30s/obr.7.
2. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x20cm, wyrównać całość i odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć 310g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez noc (i oczywiście odsączonych). Dodać do nich sok wyciśnięty z jednej cytryny, 100g syropu klonowego, 250g truskawek pokrojonych na kawałki i 100g oleju kokosowego – zmiksować 1min/obr.9.
4. Masę truskawkowo-nerkowcową przelać na wcześniej przygotowany spód z orzechów i daktyli, wyrównać wierzch.
5. Wstawić do zamrażarki na około 3 godziny – aż zgęstnieje. Po tym czasie ciasto można jeść. Dalsze przechowywanie w lodówce. Ciasto można też zrobić z wyprzedzeniem nawet kilkudniowym przed spodziewanym przyjęciem – wtedy należy je pozostawić w zamrażarce.
6. Wierzch można udekorować truskawkami, orzechami i jadalnymi kwiatami.
Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofuncyjnego:
1. Składniki na spód zblenduj na gładką masę blenderem lub malakserem.
2. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x20cm, wyrównać całość i odstawić.
3. Składniki na masę nerkowcową również zblendować na gładko, najlepiej w malakserze.
4. Masę truskawkowo-nerkowcową przelać na wcześniej przygotowany spód z orzechów i daktyli, wyrównać wierzch.
5. Wstawić do zamrażarki na około 3 godziny – aż zgęstnieje. Po tym czasie ciasto można jeść. Dalsze przechowywanie w lodówce. Ciasto można też zrobić z wyprzedzeniem nawet kilkudniowym przed spodziewanym przyjęciem – wtedy należy je pozostawić w zamrażarce.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Whole food thermo cooked” Tracey Pattison, przepis został zmodyfikowany.
zaskakujący przepis, spróbuję 🙂
Koniecznie wypróbuj 🙂