Uwielbiam zielone szparagi, już nie raz to deklarowałam. Słyszałam, że nawet lody można z nich zrobić. Ale dzisiaj nie będzie o lodach tylko o zupie krem, która smakiem wygrała tę niedzielę.
Połączenie pora, szparagów i sera feta jest po prostu niesamowite, koniecznie musisz tego spróbować. Ja tak właściwie w każdej zupie zastępuję cebulę porem i zawsze jestem bardzo zadowolona ze smaku. Jeśli zupa jest zielona (tak jak ta) używam zarówno zieloną jak i białą część, dzięki temu też smak jest bardziej intensywny.
Cała produkcja trwa może z 20 minut, a w efekcie jest porządna porcja lekkiego obiadu dla całej rodziny.
Zupa krem z zielonych szparagów – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 200g pora białej i zielonej części
- 10g oliwy z oliwek / oleju / masła klarowanego
- 500g zielonych szparagów (z obciętą zdrewniałą końcówką)
- 800g wody
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta pieprzu
- 100g sera feta
1. Do naczynia miksującego dodać 2 ząbki czosnku i 200g pora pokrojonego na kawałki, posiekać 5s/obr.5. Zawartość zgarnąć na dno naczynia, dodać 10g oliwy/oleju/masła, dusić 3min/120°C/obr.1.
2. Dodać 500g zielonych szparagów pokrojonych na kawałki, posiekać 5s/obr.5.
3. Dodać 800g wody, 1 łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu, gotować 15min/100°C/obr.2.
4. Dodać 100g sera feta pokrojonego na kawałki, zmiksować 1min/obr.10.
5. Podawać od razu.
Jeśli chcesz tę zupę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Por i czosnek pokroić drobno, wrzucić do garnka, dodać olej, dusić do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno szparagi.
2. Wlać wodę, dodać koncentrat i przyprawy, gotować aż warzywa będą miękkie.
3. Dodać drobno pokrojony ser feta, zblendować aż zupa będzie miała całkowicie gładką konsystencję.
4. Podawać od razu.
Smacznego!