You are currently viewing Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Zjadłam, nie wytrzymałam, człowiek słaby jest na widok takich pyszności. Tartaletki z kremem budyniowym i owocami to cudo, pyszności, wyglądają do tego tak apetycznie, błyszczą, kuszą, nie da się obok nich przejść obojętnie.

Dzieci oszalały na ich widok, myślę, że na przykład na jakąś dziecięcą imprezę można się pokusić o zrobienie większej ilości a mniejszych tychże tartaletek – z tej samej ilości składników. Te moje są spore – 12 centymetrów średnicy to solidne ciastko do jedzenia na talerzu.

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Kruche ciasto to jedyne co trzeba upiec. Krem budyniowy gotujemy i studzimy pod przykryciem, aby nadziać wcześniej upieczone ciasto. Na wierzchu w dowolnej ilości układamy owoce – najlepiej świeże. Do tego glazura z dżemu – będą wtedy błyszczące, pachnące i jeszcze bardziej apetyczne.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 120g masła
  • 175g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 120g ksylitolu lub cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 500g mleka
  • 1 łyżeczka wanilii lub esencji waniliowej
  • 160g dżemu brzoskwiniowego bez cukru (100%)
  • 30g wody
  • 450g mieszanych owoców do dekoracji

1. Do naczynia miksującego włożyć 120g masła, 175g mąki orkiszowej lub pszennej i 50g ksylitolu (lub cukru) – wymieszać 10s/obr.6.

2. Do naczynia miksującego dodać 2 żółtka, zmiksować 5 razy Turbo/2s (miksowanie pulsacyjne). Ciasto wyjąć z naczynia, uformować płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Umyć naczynie miksujące.

3. Do naczynia miksującego dodać: 70g ksylitolu lub cukru, 40g mąki kukurydzianej, 500g mleka, 2 duże jajka, 2 żółtka i ekstrakt waniliowy – gotować 7min/90°C/obr. 4.

4. Gorący krem budyniowy przełożyć do miski i szczelnie przykryć – może to być dokładnie przylegająca pokrywka lub folia spożywcza. Pozostawić do ostygnięcia na 1 godzinę, następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Umyć naczynie miksujące.

5. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, wyłożyć nimi 6 foremek do tarty o średnicy 12 cm. Ciasto nakłuć widelcem. W każdej tartaletce na wierzchu ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia, a na nim ceramiczne kulki do wypieków ewentualnie fasolę lub groch (chodzi o to żeby ciasto nie wyrosło zbyt mocno).

6. Piec 10 minut w 170°C , następnie usunąć obciążenie wraz z papierem do pieczenia i piec jeszcze 5 minut. Studzić na kratce.

7. Gdy tartaletki ostygną wyjąć je z foremek i wypełnić równomiernie ostudzonym kremem budyniowym. Na kremie ułożyć 450g różnych pokrojonych owoców.

8. Do naczynia miksującego włożyć 160g dżemu brzoskwiniowego, dodać 30g wody, podgrzać 3min/100°C/obr. 1. Powstałą mieszankę przecedzić przez sitko, brzoskwinie zjeść, płyn użyć do glazurowania tartaletek.

9. Przy pomocy pędzla smarować wierzch każdej tartaletki mieszanką dżemu i wody, do zużycia całego płynu. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Jeśli chcesz zrobić tartaletki bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Z masła, mąki, ksylitolu i żółtek zagnieść ciasto kruche. Uformować płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2. W garnku ugotować krem budyniowy – z ksylitolu, mąki kukurydzianej, mleka, jajek, żółtek i ekstraktu waniliowego – gotować jak budyń, na niewielkim ogniu, ciągle mieszając aż krem zgęstnieje.

3. Gorący krem budyniowy przełożyć do miski i szczelnie przykryć – może to być dokładnie przylegająca pokrywka lub folia spożywcza. Pozostawić do ostygnięcia na 1 godzinę, następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.

4. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, wyłożyć nimi 6 foremek do tarty o średnicy 12 cm. Ciasto nakłuć widelcem. W każdej tartaletce na wierzchu ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia, a na nim ceramiczne kulki do wypieków ewentualnie fasolę lub groch (chodzi o to żeby ciasto nie wyrosło zbyt mocno).

5. Piec 10 minut w 170°C , następnie usunąć obciążenie wraz z papierem do pieczenia i piec jeszcze 5 minut. Studzić na kratce.

6. Gdy tartaletki ostygną wyjąć je z foremek i wypełnić równomiernie ostudzonym kremem budyniowym. Na kremie ułożyć 450g różnych pokrojonych owoców.

7. W rondelku podgrzać dżem brzoskwiniowy z wodą. Powstałą mieszankę przecedzić przez sitko, brzoskwinie zjeść, płyn użyć do glazurowania tartaletek.

8. Przy pomocy pędzla smarować wierzch każdej tartaletki mieszanką dżemu i wody, do zużycia całego płynu. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami