fbpx

Sernik z żurawiną i białą czekoladą to mój najnowszy zachwyt. Uwielbiam połączenie kremowej słodyczy z lekką kwaskowatością, a do tego spód z czarnego kakao przenosi mnie w sfery kosmicznych doznań smakowych.

Najlepiej smakuje, gdy po upieczeniu porządnie schłodzi się w lodówce – najlepiej przez noc, także planując go upiec koniecznie weź to pod uwagę.

Pamiętaj także, że tuż po upieczeniu środek może być dość luźny, nie należy się tym przejmować, stężej po ostygnięciu i wizycie w lodówce.

Sernik z żurawiną i białą czekoladą
Sernik z żurawiną i białą czekoladą

Sernik z żurawiną i białą czekoladą

Przepis na sernik z żurawiną i białą czekoladą
Przygotowanie: 25 minutes
Gotowanie: 1 hour 30 minutes
Stygnięcie i chłodzenie: 8 hours
Całkowity czas: 9 hours 55 minutes
Deser
Boże Narodzenie
boże narodzenie, ciasto, deser, łatwy, mleczne, pieczenie, sernik
Ilość porcji: 12 porcji
Ilość kalorii:
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
  • miska
  • okrągła blaszka o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • waga kuchenna

Składniki

  • 140 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 250 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub erytrolu
  • 20 g kakao czarnego lub "zwykłego"
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, może być też taki z wiaderka o ile w składzie jest tylko twaróg
  • 250 g mascarpone
  • 120-150 g śmietany min. 30% tłuszczu
  • 6 szt jajek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 60 g skrobi/mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady

Wykonanie

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra-dół). Tortownicę (Ø 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Do naczynia miksującego wsypać mąkę, 100 g cukru, kakao i proszek do pieczenia, zimne pokrojone na kawałki masło i jedno żółtko, wymieszać 15 s/obr. 4. Powinna powstać sypka "kruszonka", przesypać ją do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), wyrównać i docisnąć do dna. Piec 20 min (180°C).
  • Umyć naczynie miksujące.
  • Do naczynia miksującego włożyć twaróg i mascarpone, śmietanę, jajka, białko, cukier (150g), esencję waniliową, białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i skrobię, zmiksować przy pomocy kopystki 60 s/obr. 7.
  • Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawinę.
  • Sernik piec przez 1h10min w 160°C grzanie góra/dół.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia, a następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra/dół). Tortownicę (Ø 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Do miski wsypać mąkę, 100g cukru, kakao i proszek do pieczenia, zimne pokrojone na kawałki masło i jedno żółtko, zmiksować do połączenia składników w sypką "kruszonkę", przesypać ją do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), wyrównać i docisnąć do dna. Piec 20 min (180°C).
  • Do czystej miski włożyć twaróg i mascarpone, śmietanę, jajka, białko, cukier (150g), esencję waniliową, białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i skrobię, zmiksować na gładką masę.
  • Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawinę.
  • Sernik piec przez 1h10min w 160°C grzanie góra/dół.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia, a następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!
Sernik z żurawiną i białą czekoladą