Mam dla Ciebie przestestowane i wypróbowane trzy najlepsze marynaty do mięs. Wypróbowałam wiele, naprawdę wiele, po to aby wyłonić te trzy. Każda z nich ma zupełnie inny smak, ale to co je łączy – świetnie przyprawiają i zmiękczają, dzięki nim mięso rozpływa się w ustach.
Każda z nich sprawdzi się w sezonie grillowym, ale równie doskonała będzie gdy chcesz mięso upiec w piekarniku lub ugotować na parze.
Podana ilość składników wystarczy na przyprawienie 500-1000g mięsa. Polecam je pokroić na plastry (lub kupić pokrojone) i delikatnie rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso włóż do szklanego pojemnika z pokrywką lub do woreczka strunowego, dodaj marynatę, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na conjamniej 12 godzin.
Ostra marynata grillowa – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
- 3 owoce jałowca
- 6 ząbków czosnku
- 100g cebuli
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- 60g pikantnego ketchupu
- 60g oleju przeznaczonego do smażenia
1. Do naczynia miksującego wsypać pieprz i jałowiec, rozdrobnić 10s/obr.8. Koniecznie poczekać chwilę żeby przyprawy opadły – chyba, że masz ochotę na atak kichania. 😉
2. Dodać czosnek i cebulę, rozdrobnić 5s/obr.8. Zgarnąć zawartość na dno naczynia miksującego i ponownie rozdrobnić 5s/obr.8. Zgarnąć zawartość na dno naczynia miksującego.
3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać 20s/obr.3.
4. Podana ilość składników wystarczy na przyprawienie 500-1000g mięsa – najlepsza będzie karkówka. Polecam je pokroić na plastry (lub kupić pokrojone) i delikatnie rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso włóż do szklanego pojemnika z pokrywką lub do woreczka strunowego, dodaj marynatę, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na conjamniej 12 godzin.
Łagodna marynata barbecue
Składniki:
- 80g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 80g czerwonego octu winnego lub octu jabłkowego
- 50g sosu Worcestershire
- 50g syropu z agawy
- 50g łagodnego ketchupu
- 30g koncentratu pomidorowego
- 30g oleju przeznaczonego do smażenia
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki soli
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5s/obr.8. Zgarnąć zawartość na dno naczynia miksującego.
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 10s/obr.3. Gotować 10min/100°C/obr.2.
3. Podana ilość składników wystarczy na przyprawienie 500-1000g mięsa – najlepsza będzie karkówka. Polecam je pokroić na plastry (lub kupić pokrojone) i delikatnie rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso włóż do szklanego pojemnika z pokrywką lub do woreczka strunowego, dodaj marynatę, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na conjamniej 12 godzin. Można też zostawić połowę w słoiku i polewać mięso w czasie smażenia na grillu.
Marynata curry do drobiu
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżka mielonego curry
- 20g sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
1. Rozdrobnić czosnek 5s/obr.8, zgarnąć zawartość na dno naczynia miksującego.
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 15s/obr.6.
3. Podana ilość składników wystarczy na przyprawienie 500-1000g mięsa – najlepsza będzie pierś z kurczaka lub indyka, świetne będą też udka. Polecam je pokroić na plastry (lub kupić pokrojone) i delikatnie rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso włóż do szklanego pojemnika z pokrywką lub do woreczka strunowego, dodaj marynatę, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na conjamniej 12 godzin.
Inspiracją do powstania tego wpisu były przepisy z www.cookidoo.pl. Przepisy zostały zmodyfikowane.