Taka sklepowa nutella pyszna jest niezaprzeczalnie, ale żeby ją jeść świadomie to wiesz… Próbowałam różnych przepisów z różnych blogów, filmików, książek, żadna tak nie smakowała. A kiedy już miałam się poddać, jedna z moich ulubionych blogerek wymyśliła przepis na nutellę zdrową, pyszną, do tego wegańską, a przede wszystkim smakującą i wyglądającą jak ta sklepowa. Radujmy się 🙂
Tajemnicą smaku są podprażone i obrane ze skórek orzechy laskowe, to one nadają temu kremowi TEN smak. Przyznaję, że przez to też przepis jest pracochłonny, bo o ile uprażyć orzechy w piekarniku to jest chwila, ale potem obrać je z tych skórek ech. Jest patent – trzeba garść orzechów zawinąć w ścierkę i energicznie pocierać, wtedy większość skórek się zetrze. Im więcej ich usuniemy tym lepiej, bo są gorzkie w smaku. Można też kupić orzechy laskowe już uprażone i obrane ze skórek. 😉
Oto przepis wraz z linkiem do oryginału, koniecznie ale to koniecznie zróbcie swoją nutellę w Thermomixie, zachwyt gwarantowany. Jest tu też filmowy instruktaż, zapraszam serdecznie. 🙂 I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Domowa nutella – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g orzechów laskowych
- 4 czubate łyżki kakao
- 1/2 szklanki syropu z agawy
- 6-10 łyżek mleka roślinnego
1. 200 g orzechów laskowych prażymy w piekarniku 10 min/200°C. Następnie usuwamy łuski – wkładamy orzechy do ścierki i energicznie pocieramy.
2. Oczyszczone orzechy miksujemy 1 min/obr.10. Dodajemy 4 czubate łyżki kakao, 1/2 szklanki syropu agawy (lub innego neutralnego w smaku słodzidła) oraz 6-10 łyżek mleka roślinnego. Mleka dodajemy wg uznania aby uzyskać konsystencję jaką najbardziej lubimy. Miksujemy 30s/obr.10.
3. Przekładamy do słoika, zakręcamy i trzymamy w lodówce. Powinna spokojnie wytrzymać tydzień, ale jest tak pyszna, że na pewno zniknie szybciej.
Inspiracją do powstania tego przepisu był przepis z jadłonomia.com – http://www.jadlonomia.com/przepisy/domowa-nutella/.
A jak ja zrobić nie posiadając Terminie?
Wtedy trzeba dłużej mielić – w zależności od urządzenia – sprawdzając co jakiś czas czy już ma odpowiednią konsystencję. 🙂
a czy zamiast syropu z agawy npsyrop klonowy bądź miód się nada?
Jeśli lubisz ich smak to możesz próbować, ja akurat za syropem klonowym nie przepadam. Natomiast miód – zależnie od jego smaku – może zdominować wszystkie inne składniki. 🙂
Hej, czy można dodać zwykle mleko krowie?
Jakie są jeszcze inne neutralne slodzidla? Pytam bo żadnych nie używam a spróbuje znaleźć coś w sklepach koło siebie.
Myślę, że można spróbować. 🙂 Hm neutralne w smaku płynne słodzidło to może być np syrop kukurydziany, jęczmienny, daktylowy. Miodu nie polecam bo ma bardzo intensywny smak i zapach.
Ja mam patent 🙂 uprazone orzech do TM, obroty wsteczne 3, i jakieś pół minuty. Czasem dłużej, czasem trzeba 4,jak skórki byly słabo uprazone. Potem wrzucss5do koszyczka zTM i przesiewasz. Voila! 🙂
A czy mozna uzyc gotowego masla z prazonych orzechów? Np Primavika. Sklad dobry a roboty mniej o wiele?
To są prażone laskowe czy ziemne? Tutaj muszą być laskowe. Możesz spróbować wymieszać to masło z kakao i ewentualnie dosłodzić, ale nie mam pojęcia co z tego wyjdzie. 😉
Kakao ma być gorzkie czy np. typu nesquik??
Gorzkie. Jeśli użyjesz słodzonego – uwzględnij to w ilości dodawanego słodzidła 😉
Robiłam już nutellę z czekoladą z książki kucharskiej thetmomix, jednak ten przepis jest o niebo lepszy jak dla mnie. Pyszne wyszło, a jaki dobry napój z nutellą zmiksowaną z mlekiem migdałowym uzyskałam.