fbpx

Taka sklepowa nutella pyszna jest niezaprzeczalnie, ale żeby ją jeść świadomie to wiesz… Próbowałam różnych przepisów z różnych blogów, filmików, książek, żadna tak nie smakowała. A kiedy już miałam się poddać, jedna z moich ulubionych blogerek wymyśliła przepis na nutellę zdrową, pyszną, do tego wegańską, a przede wszystkim smakującą i wyglądającą jak ta sklepowa. Radujmy się 🙂

Tajemnicą smaku są podprażone i obrane ze skórek orzechy laskowe, to one nadają temu kremowi TEN smak. Przyznaję, że przez to też przepis jest pracochłonny, bo o ile uprażyć orzechy w piekarniku to jest chwila, ale potem obrać je z tych skórek ech. Jest patent – trzeba garść orzechów zawinąć w ścierkę i energicznie pocierać, wtedy większość skórek się zetrze. Im więcej ich usuniemy tym lepiej, bo są gorzkie w smaku. Można też kupić orzechy laskowe już uprażone i obrane ze skórek. 😉


Oto przepis wraz z linkiem do oryginału, koniecznie ale to koniecznie zróbcie swoją nutellę w Thermomixie, zachwyt gwarantowany. Jest tu też filmowy instruktaż, zapraszam serdecznie. 🙂 I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Domowa nutella  – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g orzechów laskowych
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 6-10 łyżek mleka roślinnego

1. 200 g orzechów laskowych prażymy w piekarniku 10 min/200°C. Następnie usuwamy łuski – wkładamy orzechy do ścierki i energicznie pocieramy.

2. Oczyszczone orzechy miksujemy 1 min/obr.10. Dodajemy 4 czubate łyżki kakao, 1/2 szklanki syropu agawy (lub innego neutralnego w smaku słodzidła) oraz 6-10 łyżek mleka roślinnego. Mleka dodajemy wg uznania aby uzyskać konsystencję jaką najbardziej lubimy. Miksujemy 30s/obr.10.

3. Przekładamy do słoika, zakręcamy i trzymamy w lodówce. Powinna spokojnie wytrzymać tydzień, ale jest tak pyszna, że na pewno zniknie szybciej.

Inspiracją do powstania tego przepisu był przepis z jadłonomia.com – http://www.jadlonomia.com/przepisy/domowa-nutella/.