fbpx

To jest moje najbardziej ulubione danie z książki Kuchnia śródziemnomorska. Idealne połączenie cebuli, papryki, cukinii i pomidorów, aż trudno uwierzyć jak jest dobre, aż się nie spróbuje. A jak już raz się spróbuje, to gwarantuję że często będziesz wracać do tego przepisu. W mojej wersji jest nieco uproszczone i przede wszystkim odchudzone o kosmiczną ilość oliwy. 🙂

Wracam do niego bardzo często, bo te składniki zazwyczaj mam w domu. Uda się także z jednym rodzajem papryki lub z czerwoną i żółtą. Do pisto można użyć świeżych pomidorów, pomidorów krojonych z puszki lub po prostu przecieru. I zawsze wychodzi i zawsze jest wyśmienite.


Moja wersja Pisto – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g czerwonej papryki
  • 150g zielonej papryki
  • 300g cebuli
  • 300g cukinii
  • 10-15g oliwy lub oleju
  • 500g pomidorów surowych lub z puszki
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

1. 150 g czerwonej i 150 g zielonej papryki z 300g cebuli poszatkować 10s/obr. 4 ponieważ te 10 s. z oryginalnego przepisu to wg mnie za mało – możesz też ustawić miksowanie na 5s i zajrzeć czy to jest taka konsystencja jaką lubisz.

2. Dodać 300 g cukinii, poszatkować wszystko razem 10s/obr.4.

3. Dodać niewielką ilość oliwy z oliwek (10-15 g) – oryginalnie aż 100 g oliwy!!! – dusić 12 min/120°C/najwolniejsze obroty wsteczne czyli 

4. Dodać 500 g pomidorów surowych lub z puszki, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, gotować kolejne 17min/120°C/ 

Po tym czasie gulasz jest gotowy do jedzenia, można do niego dodać makaron, ryż, fasolę lub cieciorkę z puszki. Dla mięsożerców dobrze smakuje np. z pokrojoną parówką. Ale przede wszystkim jest tak zaskakująco pyszny. 🙂

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

[mailerlite_form form_id=2]