fbpx

Ach te rolady, jak nie robiłam nigdy, tak teraz już zabieram się za trzecią ;). Tym razem na słodko, oryginalny przepis pochodzi z dosyć nowej kolekcji „Wielkanoc z urządzeniem Thermomix”.

Wprowadziłam kilka modyfikacji – mniej cukru tudzież ksylitolu do bezy, bo 200g zamiast 350g. Poza tym w kremie zamieniłam likier jajeczny na śmietanę kremówkę. Wyszedł świetny niesłodki krem, który bardzo fajnie zgrał się z mega słodką bezą. Sama beza była tak piekielnie słodka, że aż się każdy wzdrygał. A co by było jakbym dała 350 g cukru? To by była najprawdziwsza masakra. 😉

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.


Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 200g ksylitolu lub cukru pudru
  • 50g migdałów w płatkach
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 40g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500g serka mascarpone
  • 150g śmietany kremówki min. 30%
  • Sezonowe owoce (np. maliny, borówki, truskawki)

1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia wlać 6 białek i dodać 1 szczyptę soli, ubijać ze zdjętą miarką 3min/obr.4

2. Ponowne ubijanie – 3min/obr.3, przez otwór w pokrywie łyżka po łyżce wsypać 200g ksylitolu lub cukru pudru.

3. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

4 .Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 50 g migdałów w płatkach. Na pokrywie naczynia postawić kolejną miskę i odważyć do niej 60 g mąki ziemniaczanej i 40 g budyniu śmietankowego bez cukru, wymieszać.

5. Do ubitych białek dodać 2 łyżki soku z cytryny, ustawić ponownie ubijanie, stopniowo dodawać budyń z mąką ziemniaczaną, mieszać do całkowitego połączenia składników.

6. Wyjąć motylek. Równomiernie rozprowadzić pianę na papierze do pieczenia, wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 40 minut w 160 °C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i  pozostawić do ostygnięcia.

7. Do czystego naczynia włożyć 500 g serka mascarpone i 150 g śmietany kremówki min. 30%. Wymieszać 1min/obr.3. Masę odstawić do lodówki.

8. Na upieczonej bezie położyć drugi arkusz papieru do pieczenia. Odwrócić bezę i delikatnie oderwać papier znajdujący się na jej spodzie. Schłodzony krem rozsmarować na całej powierzchni bezy. Na wierzchu ułożyć owoce. Bezę zwinąć wzdłuż dłuższego boku  w roladę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

[mailerlite_form form_id=2]