Truskawkowe doniczki to przysmak tegorocznego lata – idealne połączenie słodyczy z truskawek i odrobiny goryczki z czekolady. Gwarantuję Ci, że nie poprzestaniesz na jednej porcji!
Co będzie potrzebne? Truskawki i truskawkowa galaretka, śmietanka 30%, kakao i czekoladowe ciasteczka. I odrobina cierpliwości – do galaretki która będzie stygnąć i zastygać. Uwierz mi, warto poczekać bo efekt jest niesamowity.
Ten deser będzie także świetny na grille czy przyjęcia dla dzieci – wystarczy go przyrządzić w papierowych kubeczkach.
Ilość porcji: 8
Ilość kalorii:
Potrzebujesz
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- mikser
- miska i miseczka
- szklanki/pucharki
Składniki
- 2 szt galaretki truskawkowej
- 300 g gorzkiej czekolady
- 400 g śmietanki min. 30%
- 250 g truskawek
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Przelać ją do płaskiego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
- Ciasteczka kakaowe pokruszyć w dłoniach lub zmielić w blenderze.
- Połowę ciasteczek rozsypać do przygotowanych 8 pucharków/szklanek.
- Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, gdy zastygnie rozdrobnić ją widelcem i rozłożyć po równo do pucharków/szklanek. Można do niej dodać pokrojone na kawałki truskawki.
- Czekoladę pokruszyć i roztopić – w mikrofalówce 30s lub w kąpieli wodnej, przestudzić (aż będzie ciepła ale już nie gorąca).
- Schłodzoną śmietankę wlać do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać na obrotach 3 do momentu powstania sztywnego kremu – nie podaję czasu – trzeba pilnować, zaglądać, sprawdzać – gdy będziemy za długo ubijać zrobimy masło a nie krem. 😉
- Do śmietanki powoli i stopniowo wmieszać przestudzoną czekoladę.
- Powstały krem czekoladowy przełożyć po równo do pucharków (na warstwę galaretkową).
- Wierzch deseru udekorować resztą pokruszonych ciastek i truskawkami, można też dodać listki i kwiatki.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Przelać ją do płaskiego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
- Ciasteczka kakaowe pokruszyć w dłoniach lub zmielić w blenderze.
- Połowę ciasteczek rozsypać do przygotowanych 8 pucharków/szklanek.
- Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, gdy zastygnie rozdrobnić ją widelcem i rozłożyć po równo do pucharków/szklanek. Można do niej dodać pokrojone na kawałki truskawki.
- Czekoladę pokruszyć i roztopić – w mikrofalówce 30s lub w kąpieli wodnej, przestudzić (aż będzie ciepła ale już nie gorąca).
- Schłodzoną śmietankę ubić mikserem do momentu powstania sztywnego kremu – nie podaję czasu – trzeba pilnować, zaglądać, sprawdzać – gdy będziemy za długo ubijać zrobimy masło a nie krem. 😉
- Do śmietanki powoli i stopniowo wmieszać przestudzoną czekoladę.
- Powstały krem czekoladowy przełożyć po równo do pucharków (na warstwę galaretkową).
- Wierzch deseru udekorować resztą pokruszonych ciastek i truskawkami, można też dodać listki i kwiatki.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!