fbpx

Truskawkowe doniczki to przysmak tegorocznego lata – idealne połączenie słodyczy z truskawek i odrobiny goryczki z czekolady. Gwarantuję Ci, że nie poprzestaniesz na jednej porcji!

Truskawkowe doniczki przysmak lata

Co będzie potrzebne? Truskawki i truskawkowa galaretka, śmietanka 30%, kakao i czekoladowe ciasteczka. I odrobina cierpliwości – do galaretki która będzie stygnąć i zastygać. Uwierz mi, warto poczekać bo efekt jest niesamowity.

Ten deser będzie także świetny na grille czy przyjęcia dla dzieci – wystarczy go przyrządzić w papierowych kubeczkach.

truskawkowe doniczki

Truskawkowe doniczki

Deser z czekoladowym kremem i galaretką truskawkową, idealny na lato.
Przygotowanie: 2 hours 20 minutes
Całkowity czas: 2 hours 20 minutes
Deser
Polska
deser, galaretka
Ilość porcji: 8
Ilość kalorii:
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
  • mikser
  • miska i miseczka
  • szklanki/pucharki

Składniki

  • 2 szt galaretki truskawkowej
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietanki min. 30%
  • 250 g truskawek

Wykonanie

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  • Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Przelać ją do płaskiego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasteczka kakaowe pokruszyć w dłoniach lub zmielić w blenderze.
  • Połowę ciasteczek rozsypać do przygotowanych 8 pucharków/szklanek.
  • Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, gdy zastygnie rozdrobnić ją widelcem i rozłożyć po równo do pucharków/szklanek. Można do niej dodać pokrojone na kawałki truskawki.
  • Czekoladę pokruszyć i roztopić – w mikrofalówce 30s lub w kąpieli wodnej, przestudzić (aż będzie ciepła ale już nie gorąca).
  • Schłodzoną śmietankę wlać do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać na obrotach 3 do momentu powstania sztywnego kremu – nie podaję czasu – trzeba pilnować, zaglądać, sprawdzać – gdy będziemy za długo ubijać zrobimy masło a nie krem. 😉
  • Do śmietanki powoli i stopniowo wmieszać przestudzoną czekoladę.
  • Powstały krem czekoladowy przełożyć po równo do pucharków (na warstwę galaretkową).
  • Wierzch deseru udekorować resztą pokruszonych ciastek i truskawkami, można też dodać listki i kwiatki.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  • Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Przelać ją do płaskiego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasteczka kakaowe pokruszyć w dłoniach lub zmielić w blenderze.
  • Połowę ciasteczek rozsypać do przygotowanych 8 pucharków/szklanek.
  • Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, gdy zastygnie rozdrobnić ją widelcem i rozłożyć po równo do pucharków/szklanek. Można do niej dodać pokrojone na kawałki truskawki.
  • Czekoladę pokruszyć i roztopić – w mikrofalówce 30s lub w kąpieli wodnej, przestudzić (aż będzie ciepła ale już nie gorąca).
  • Schłodzoną śmietankę ubić mikserem do momentu powstania sztywnego kremu – nie podaję czasu – trzeba pilnować, zaglądać, sprawdzać – gdy będziemy za długo ubijać zrobimy masło a nie krem. 😉
  • Do śmietanki powoli i stopniowo wmieszać przestudzoną czekoladę.
  • Powstały krem czekoladowy przełożyć po równo do pucharków (na warstwę galaretkową).
  • Wierzch deseru udekorować resztą pokruszonych ciastek i truskawkami, można też dodać listki i kwiatki.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *