fbpx

Prosty i skuteczny przepis na proste i pyszne ciasto – jeśli tego szukasz – babka wielkanocna na piwie na pewno Cię nie zawiedzie. Dodatek piwa powoduje, że ciasto jest puszyste i ma zdecydowanie ciekawy smak. Możesz użyć dowolnego piwa, może to być także smakowe wtedy będziesz mieć jeszcze ciekawszy wypiek.

Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miksera lub urządzenia wielofunkcyjnego i zmieszać do uzyskania gładkiej masy. I upiec w formie na babkę. Więcej czasu zajęło mi robienie polewy niż samego ciasta ;).

Od niedawna w niedzielę zamknięte są wszystkie większe sklepy. Co robić jeśli to właśnie w tym dniu koniecznie chcesz upiec ciasto? Ja wybrałam się na Szczeciński Bazar Smakoszy. Nie dość że odbywa się w każdą niedzielę to jeszcze pod jednym dachem zgromadzili się tam rolnicy ekologiczni, piekarze, cukiernicy, przetwornicy, możesz tam kupić sery, wędliny, lecz co najważniejsze w kontekście planowanego ciasta – mąkę bez dodatków i polepszaczy, wiejskie jajka i piwo rzemieślnicze. Można też napić się kawy, wina czy zjeść śniadanie lub obiad zależnie od pory, w której tam się znajdziesz. Ja jestem tym miejscem oczarowana i wracam tam co niedzielę. Jeśli będziesz w Szczecinie w niedzielę, zajrzyj tam.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Babka na piwie – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 230g oleju o neutralnym smaku
  • 220g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 450g mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie typ 650, może być jaśniejsza, jednak ciemniejszej niż ta już bym nie ryzykowała)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g jasnego piwa (może być smakowe)

1. Do naczynia miksującego wlać 230g oleju o neutralnym smaku, wsypać 220g ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, dodać szczyptę soli, 4 jajka, 450g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 250g piwa – wymieszać 30s/obr.5.

2. Wysmarować masłem i wysypać mąką średniej wielkości formę do pieczenia babki (taką z kominem na środku). Rozgrzać piekarnik do 160°C termoobieg.

3. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy do babki.

4. Piec przez 50-60 minut w 160°C z termoobiegiem. Koniecznie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

5. Babkę można udekorować polewą czekoladową lub lukrem – tutaj znajdziesz przepis na polewę i lukier.

Jeśli chcesz przygotować tę babkę bez urządzenia wielofunkcyjnego zmiksuj wszystkie składniki aż się połączą w jednolitą masę. Dalej postępuj jak w powyższym przepisie.

Babka wielkanocna na piwie Thermomania Thermomix

Babka wielkanocna na piwie Thermomania Thermomix

Babka wielkanocna na piwie Thermomania Thermomix

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Daylicooking pisze:

Wypieki na piwie są fantastyczne. Do tej pory używałam go przeważnie do kruchego ciasta. Pewnie w babce sprawuje się równie dobrze 😉

anna.kaminska.pl Gazeta.pl pisze:

Bardzo ciekawy przepis!
Kiedyś do wypróbowania…

I LOVE LIFE pisze:

Świetne zdjęcia ❤

Thermomania pisze:

Dziękuję Ci bardzo <3

Kasia Vincenzo Luciano pisze:

Wow, na piwie. Na majonezie robiłam, to i na piwie też zrobię!

Thermomania pisze:

Pewnie, że zrób 🙂

Ta polewa na babce wygląda obłędnie!

Anna Wojtyna pisze:

Babka z piwem? O czymś takim jeszcze nie słyszałam. Ale że nie pije alkoholu i nie lubię zapachu piwa, to nie dla mnie propozycja. Ale pomysł ciekawy i ładnie wygląda 😃

Thermomania pisze:

Piwo nie jest wyczuwalne po upieczeniu, alkohol wyparuje, a bąbelki dają fajną strukturę. Myślę, że można spokojnie spróbować z wodą gazowaną albo innym gazowanym napojem. 🙂

cudownie się prezentuje! A cym obsypałaś babkę? Jakieś płatki?

Thermomania pisze:

Dziękuję! 🙂 Babka jest obsypana suszonymi płatkami róży 🙂

Thermomania pisze:

Sprawuje się bardzo dobrze 🙂 W moim domu rodzinnym jadało się kalafiora smażonego w cieście piwnym. Ciasta kruchego piwnego nie znam. 😉

Daylicooking pisze:

Zajrzyj do mnie i poszukaj paluchów piwnych 😉 Nie chcę Ci tu spamować po chamsku ;))))

Magdalena Kozłowska pisze:

Bardzo ciekawy przepis!

Wiola Korzeniowska pisze:

Oooo fajny pomysł z tym piwem 🙂 muszę kiedyś wypróbować 🙂

Thermomania pisze:

Koniecznie wypróbuj! 🙂

Dominika Leśnikowska pisze:

Pierwszy raz widzę taki przepis. 😉 czy piwo jest wyczuwalne?

Thermomania pisze:

To zależy jedynie od tego jakiego piwa dodasz – jeśli będzie to bardzo intensywne w smaku może być je czuć, lecz jeśli użyjesz jakiegoś jasnego piwa smakowego lub karmi karmelowego to nie będzie go czuć na pewno. 🙂

wrzucić, wymieszać, upiec zjeść- tak ciacho zapisuje do ulubionych absolutnie;:)

Justyna Ratajczak pisze:

Fantastycznie się prezentuje! Uwielbiam wypieki na piwie, ale babki jeszcze nie robiłam:)

Thermomania pisze:

Koniecznie spróbuj 🙂

Wygląda cudownie i niesamowicie apetycznie!