fbpx

Prosty i skuteczny przepis na proste i pyszne ciasto – jeśli tego szukasz – babka wielkanocna na piwie na pewno Cię nie zawiedzie. Dodatek piwa powoduje, że ciasto jest puszyste i ma zdecydowanie ciekawy smak. Możesz użyć dowolnego piwa, może to być także smakowe wtedy będziesz mieć jeszcze ciekawszy wypiek.

Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miksera lub urządzenia wielofunkcyjnego i zmieszać do uzyskania gładkiej masy. I upiec w formie na babkę. Więcej czasu zajęło mi robienie polewy niż samego ciasta ;).

Od niedawna w niedzielę zamknięte są wszystkie większe sklepy. Co robić jeśli to właśnie w tym dniu koniecznie chcesz upiec ciasto? Ja wybrałam się na Szczeciński Bazar Smakoszy. Nie dość że odbywa się w każdą niedzielę to jeszcze pod jednym dachem zgromadzili się tam rolnicy ekologiczni, piekarze, cukiernicy, przetwornicy, możesz tam kupić sery, wędliny, lecz co najważniejsze w kontekście planowanego ciasta – mąkę bez dodatków i polepszaczy, wiejskie jajka i piwo rzemieślnicze. Można też napić się kawy, wina czy zjeść śniadanie lub obiad zależnie od pory, w której tam się znajdziesz. Ja jestem tym miejscem oczarowana i wracam tam co niedzielę. Jeśli będziesz w Szczecinie w niedzielę, zajrzyj tam.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Babka na piwie – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 230g oleju o neutralnym smaku
  • 220g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 450g mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie typ 650, może być jaśniejsza, jednak ciemniejszej niż ta już bym nie ryzykowała)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g jasnego piwa (może być smakowe)

1. Do naczynia miksującego wlać 230g oleju o neutralnym smaku, wsypać 220g ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, dodać szczyptę soli, 4 jajka, 450g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 250g piwa – wymieszać 30s/obr.5.

2. Wysmarować masłem i wysypać mąką średniej wielkości formę do pieczenia babki (taką z kominem na środku). Rozgrzać piekarnik do 160°C termoobieg.

3. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy do babki.

4. Piec przez 50-60 minut w 160°C z termoobiegiem. Koniecznie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

5. Babkę można udekorować polewą czekoladową lub lukrem – tutaj znajdziesz przepis na polewę i lukier.

Jeśli chcesz przygotować tę babkę bez urządzenia wielofunkcyjnego zmiksuj wszystkie składniki aż się połączą w jednolitą masę. Dalej postępuj jak w powyższym przepisie.

Babka wielkanocna na piwie Thermomania Thermomix

Babka wielkanocna na piwie Thermomania Thermomix

Babka wielkanocna na piwie Thermomania Thermomix

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Daylicooking pisze:

Wypieki na piwie są fantastyczne. Do tej pory używałam go przeważnie do kruchego ciasta. Pewnie w babce sprawuje się równie dobrze 😉

anna.kaminska.pl Gazeta.pl pisze:

Bardzo ciekawy przepis!
Kiedyś do wypróbowania…

I LOVE LIFE pisze:

Świetne zdjęcia ❤

Thermomania pisze:

Dziękuję Ci bardzo <3

Kasia Vincenzo Luciano pisze:

Wow, na piwie. Na majonezie robiłam, to i na piwie też zrobię!

Thermomania pisze:

Pewnie, że zrób 🙂

Ta polewa na babce wygląda obłędnie!

Anna Wojtyna pisze:

Babka z piwem? O czymś takim jeszcze nie słyszałam. Ale że nie pije alkoholu i nie lubię zapachu piwa, to nie dla mnie propozycja. Ale pomysł ciekawy i ładnie wygląda 😃

Thermomania pisze:

Piwo nie jest wyczuwalne po upieczeniu, alkohol wyparuje, a bąbelki dają fajną strukturę. Myślę, że można spokojnie spróbować z wodą gazowaną albo innym gazowanym napojem. 🙂

cudownie się prezentuje! A cym obsypałaś babkę? Jakieś płatki?

Thermomania pisze:

Dziękuję! 🙂 Babka jest obsypana suszonymi płatkami róży 🙂

Thermomania pisze:

Sprawuje się bardzo dobrze 🙂 W moim domu rodzinnym jadało się kalafiora smażonego w cieście piwnym. Ciasta kruchego piwnego nie znam. 😉

Daylicooking pisze:

Zajrzyj do mnie i poszukaj paluchów piwnych 😉 Nie chcę Ci tu spamować po chamsku ;))))

Magdalena Kozłowska pisze:

Bardzo ciekawy przepis!

Wiola Korzeniowska pisze:

Oooo fajny pomysł z tym piwem 🙂 muszę kiedyś wypróbować 🙂

Thermomania pisze:

Koniecznie wypróbuj! 🙂

Dominika Leśnikowska pisze:

Pierwszy raz widzę taki przepis. 😉 czy piwo jest wyczuwalne?

Thermomania pisze:

To zależy jedynie od tego jakiego piwa dodasz – jeśli będzie to bardzo intensywne w smaku może być je czuć, lecz jeśli użyjesz jakiegoś jasnego piwa smakowego lub karmi karmelowego to nie będzie go czuć na pewno. 🙂

wrzucić, wymieszać, upiec zjeść- tak ciacho zapisuje do ulubionych absolutnie;:)

Justyna Ratajczak pisze:

Fantastycznie się prezentuje! Uwielbiam wypieki na piwie, ale babki jeszcze nie robiłam:)

Thermomania pisze:

Koniecznie spróbuj 🙂

Wygląda cudownie i niesamowicie apetycznie!