You are currently viewing Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno

Kończy się sezon truskawkowy, więc szybko, dopóki jeszcze są, koniecznie zrób to ciasto. Bez pieczenia, kremowe, delikatne i bardzo truskawkowe.

Szybko zastyga, także na efekt i spróbowanie nie trzeba będzie długo czekać. Zdecydowanie je polecam, bardzo nam wszystkim smakowało i na pewo je powtórzę dopóki jeszcze są świeże truskawki.

Sernik truskawkowy na zimno Thermomania Thermomix

Zwróć uwagę, że w tym przepisie używam twarogu, a nie sera w wiaderku i taki właśnie polecam, jeśli efekt ma być taki jak na zdjęciach. 😉

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Sernik truskawkowy na zimno – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów lub herbatników
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej plus ksylitol lub syrop z agawy jeśli galaretki są bez cukru
  • 400g wody
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
  • 125g śmietany min. 30% mocno schłodzonej
  • 700g truskawek
  • 40-60g ksylitolu lub cukru
  • 500g twarogu półtłustego (nie z wiaderka)

1. Do naczynia miksującego wlać 400g wody, wsypać dwa opakowania galaretki truskawkowej, włożyć 3 listki żelatyny lub wsypać 3 łyżeczki żelatyny, dodać 40g ksylitolu lub syropu z agawy jeśli galaretki były bez cukru, rozpuścić 8min/95°C/obr. 2. Rozpuszczoną galaretkę przelać do innego naczynia, na przykład do dzbanka – będzie łatwiej ją potem wylewać – odstawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.

2. Kwadratową formę o wymiarach 30×30 cm lub okrągłą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć formy ceramicznej lub szklanej, wtedy nie ma potrzeby wykładać jej papierem. Na dnie formy rozłożyć biszkopty lub herbatniki, odstawić.

3. Ubić śmietanę – założyć motylek, do naczynia miksującego wlać 125g mocno schłodzonej śmietany min. 30%, ubijać ze zdjętą miarką cały czas pilnując stopnia ubicia – obr.3 – czasami jest to 30s, czasami 1min, dlatego trzeba być czujnym. Śmietanę przełożyć do innego naczynia, wstawić do lodówki.

4. Gdy galaretka ostygnie do naczynia miksującego włożyć 350g truskawek i wsypać 40-60g ksylitolu lub cukru, zmiksować 1min/obr.8.

5. Dodać 500g twarogu, zmiksować 1min/obr. 10. Ustawić ponowne miksowanie – 30s/obr. 5, przez otwór w pokrywie wlać ostudzoną galaretkę. Gotową masę przelać do dużej miski, delikatnie połączyć z ubitą śmietaną, dodać 350g pokrojonych na kawałki truskawek, wymieszać i wstawić do lodówki.

6. Gdy masa zacznie gęstnieć delikatnie wylać ją na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik truskawkowy na zimno Thermomania Thermomix

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Rozpuść galaretki i żelatynę w 400g gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.

2. Kwadratową formę o wymiarach 30×30 cm lub okrągłą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć formy ceramicznej lub szklanej, wtedy nie ma potrzeby wykładać jej papierem. Na dnie formy rozłożyć biszkopty lub herbatniki, odstawić.

3. Przy pomocy miksera ubić na sztywno śmietanę min. 30%, odstawić do lodówki.

4. 350g truskawek i ksylitol lub cukier dokładnie zblendować, dodać 3-krotnie zmielony twaróg, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Cały czas miksując na wolnych obrotach wlać przestudzoną galaretkę. Wmieszać ubitą wcześniej śmietanę – delikatnie przy pomocy rózgi lub szpatułki.

5. Gdy masa zacznie gęstnieć delikatnie wylać ją na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.mojewypieki.com – przepis został zmodyfikowany.

Sernik truskawkowy na zimno Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz