You are currently viewing Kokosowe wegańskie przysmaki z malinami i chia

Kokosowe wegańskie przysmaki z malinami i chia

Weganizm zawsze był i będzie bliski memu sercu, moja rodzina to jednak zadeklarowani mięsożercy, więc jakoś to pogodzić trzeba. Na blogu True taste hunters znalazłam przepis, który mnie zainspirował do przerobienia go na Thermomix. Kwaskowaty mus malinowy i kokosowo-waniliowe wnętrze super się komponują, wyglądają też bosko. Do tego moje ulubione chia.



Do zagęszczenia tego cudu użyłam agaru – to jest substancja żelująca w proszku, pochodzenia roślinnego (polimer galaktozy), bezbarwna, nie posiadająca smaku i zapachu. Otrzymana z czerwonych glonów Sphaerococcus euchema lub z rodzaju Gelidium. Działa trochę inaczej od żelatyny i nadaje potrawom inną, bardziej gąbczastą konsystencję. Podstawowa różnica w przygotowaniu w stosunku do żelatyny – agar trzeba zagotować żeby się całkowicie rozpuścił, natomiast zaczyna zastygać już przy około 50 stopniach Celsjusza.

Poniżej filmik, z moim dodatkowym komentarzem. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, u nas zniknęło w ciągu dwóch dni 😉

Kokosowy wegański przysmak z musem malinowym i chia – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 300g świeżych malin
  • 200g mleka roślinnego
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 3,5 łyżeczki agaru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka syropu z agawy





1. 300g świeżych malin zmiksować na gładki mus, dodać 100g mleka roślinnego (u mnie owsiane waniliowe), 3 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli ma być słodsze ;)), 2 łyżeczki agaru, gotować  8min/100stopni C/obr.2 (musi się zagotować). Przelać do miseczki, żeby trochę ostygło, umyć naczynie miksujące.

2. Do naczynia miksującego dodać 1 puszkę mleczka kokosowego (400g), 100g mleka roślinnego (u mnie owsiane waniliowe), 4 łyżki nasion chia, 1 łyżka syropu z agawy, 3 łyżki ksylitolu, 1,5 łyżeczki agaru – gotować 8min/100stopni C/obr.2 (musi się zagotować). Białą kokosową masę odstawić do przestygnięcia.

3. Połowę ciepłego musu malinowego wylać do blaszki o wymiarach 20×20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka minut. Gdy mus malinowy zastygnie wylać na niego ciepłą masę kokosową z chia, wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Na zastygłą masę kokosową wylewamy resztę musu malinowego i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wegańskie ptasie mleczko Thermomania Thermomix


Dodaj komentarz