fbpx

Jak się człowiekowi piekarnik popsuje to staje się to doskonałą okazją do przejrzenia wszystkich przepisów i rzucenia na nie tzw. świeżym okiem. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, zawsze to powtarzam. Tym razem szukałam przepisów bez pieczenia i w ten sposób mam dla Ciebie ciasto cytrynowe ugotowane na parze.

Jest przegenialne!!! Puszyste, wilgotne, bardzo aromatyczne, coś niesamowitego. Jak jeszcze do tego dołożysz polewę czekoladową to po prostu słów brak. Zresztą nie powinno się mówić z pełną buzią ;).



Poszukaj w domu foremki, która zmieści Ci się w przystawce Varoma i bierz się do roboty.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g ksylitolu lub cukru
  • 1 ekologiczna cytryna, skórka i sok
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 20g mleka roślinnego lub krowiego
  • 180g mąki orkiszowej (może być nawet typ 1000 lub mniej – przykładowo taka) lub pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1400g wody
  • 100g mlecznej czekolady (moja ulubiona niezawodna kuwertura to ta)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, rzepakowego lub kokosowego

1. Do naczynia miksującego wsypać 150g ksylitolu lub cukru i 5g skórki z ekologicznej cytryny, zmielić 30s/obr.10. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego.

2. Do naczynia miksującego dodać 150g masła, 3 jajka, 20g mleka roślinnego (może też być krowie), 20g soku z cytryny, 180g mąki orkiszowej lub pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 szczyptę soli, wymieszać 30s/obr.5.

3. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, bułką tartą lub kaszą manną – musi to być foremka pasująca do przystawki Varoma. Następnie foremkę z ciastem owinąć papierem do pieczenia i wstawić do przystawki Varoma.

4. Umyć naczynie miksujące.

5. Do naczynia miksującego wlać 1400g wody, nałożyć przystawkę Varoma z ciastem w środku, gotować na parze 70min/Varoma/obr. 1. Gdy używasz foremki silikonowej wydłuż czas gotowania o 10 minut.

6. W czasie gdy ciasto gotuje się na parze wziąć miseczkę z płaskim dnem, wsypać do niej 100g połamanej na kawałki czekolady mlecznej z dodatkiem 1 łyżeczki oleju. Miseczkę z czekoladą postawić na pokrywce Varomy, czekolada rozpuści się w czasie gotowania ciasta.

7. Po zakończonym gotowaniu ostrożnie zdjąć papier z foremki i pozostawić ciasto w foremce na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową ugotowane na parze Thermomania Thermomiks

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową ugotowane na parze Thermomania Thermomiks


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wiola pisze:

Świetny pomysł! Nigdy nie jadłam ciasta gotowanego na parze 🙂 chyba muszę nadrobić zaległości 🙂

Thermomania pisze:

Koniecznie spróbuj, będziesz zaaaaachwycona 😀

Daylicooking pisze:

Od razu przypomniała mi się sytuacja, kiedy „zabłysnęłam intelektem” ;)))) Miałam kiedyś specjalną formę do gotowanych babek. Bardzo te babki lubiłam, były takie puchate i delikatne. No cóż…któregoś dnia postanowiłam w tej formie upiec zwyczajną bakę, w piekarniku. Forma dosłownie rozjechała się podczas pieczenia :)))))) Ot, intelektualna blondynka 😀

Thermomania pisze:

Oj tak, ja kiedyś chciałam w garnku coś zapiec niczym Jamie Oliver, tylko zapomniałam o plastikowej rączce przy tymże garnku 😉 Także rozumiem doskonale 😀

Świetny pomysł z tym ciastem na parze! Wygląda bardzo apetycznie z tą polewą na wierzchu 🙂

Justyna Ratajczak pisze:

Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta na parze. Świetny pomysł! 🙂 Muszę kiedyś wypróbować przepis.

Thermomania pisze:

Koniecznie wypróbuj 🙂

Angelika Kasiak pisze:

smakowite cisteczko, nawet o tej porze skusiłabym się;)

Jud pisze:

Nie powiedziałabym, że to na parze, a tu taka niespodzianka. Wygląda świetnie 🙂

Thermomania pisze:

Wygląda świetnie i świetnie smakuje, jest magicznie wilgotne. 🙂

Na parze? Tego jeszcze nie było! 🙂

Thermomania pisze:

Ano na parze, chleby, bułki na parze, to czemu nie ciasto? 😉

Thermomania pisze:

🙂 rozumiem Cię doskonale 🙂