You are currently viewing Orkiszowa babka pomarańczowa

Orkiszowa babka pomarańczowa

Orkiszowa babka pomarańczowa od razu kojarzy mi się pysznym, lekkim i aromatycznym ciastem. Żeby ją zrobić musiałam wykopać z szafki formy do babek – jakoś tak się składa, że zazwyczaj wydobywam je w okolicy Wielkanocy.

Tak przy okazji to naprawdę byłam zdziwiona ile ja już nazbierałam tych foremek, ale zgadnij – i tak na pewno przyda mi się jakaś nowa. Na przykład o innym kształcie albo mniejsza albo większa.

Orkiszowa babka pomarańczowa
Orkiszowa babka pomarańczowa

Orkiszowa babka pomarańczowa tak właściwie robi się sama, dzięki temu można korzystać z pogody zamiast tkwić w kuchni. Babka do koszyka/plecaka i na piknik. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją pięknie udekorować i już stanie się ozdobą wielkanocnego stołu.

W moim domu menu wielkanocne jest bardzo krótkie i łatwe do przygotowania, a jeśli chodzi o słodkości to podaję tylko babkę i sernik gotowany.

Uwaga! Aby babka zawsze się udała wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Czyli nie jajka prosto z lodówki, nie gorące masło, wszystkie składniki o zbliżonej temperaturze.

Orkiszowa babka pomarańczowa

Orkiszowa babka pomarańczowa – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200g masła
  • 150g ksylitolu lub cukru
  • 250g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej jeśli ktoś woli)
  • sok z dwóch małych pomarańczy
  • esencja waniliowa
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Do naczynia miksującego włożyć motylek i wlać 4 białka, dodać szczyptę soli, ubijać ze zdjętą miarką do momentu gdy piana będzie sztywna na obrotach 3,5. Ja po prostu stoję jak stróż nad urządzeniem i cały czas patrzę jaki jest stan ubicia – czasami wystarczy 1 minuta, czasami 3, ale zawsze piana się ubije.
  2. Zdjąć motylek, ubitą pianę przełożyć do miski.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 200g masła pokrojonego na kawałki, roztopić 3min/37°C.
  4. Do roztopionego masła dodać żółtka i 150g ksylitolu lub cukru, ucierać 3min/obr.3.
  5. Dodać 250g mąki orkiszowej lub pszennej, sok świeżo wyciśnięty z dwóch pomarańczy (powinno być około pół szklanki), łyżeczkę esencji waniliowej i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia – wymieszać 1min/obr.3.
  6. Do naczynia miksującego dodać wcześniej ubite białka i wymieszać delikatnie przy pomocy szpatułki – do połączenia składników.
  7. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 45 minut w 180°C.
  8. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z formy.
  9. Wierzch babki można udekorować toffi – tak jak u mnie – to jest solony karmel z Super krówki, kupuję je w Rossmanach. Może to też być lukier pomarańczowy – dwie łyżki ksylitolu pudru lub cukru pudru zmieszać z sokiem pomarańczowym – ważne jest aby sok dodawać dosłownie po kilka kropel i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Orkiszowa babka pomarańczowa

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia – nie może być gorące.
  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić.
  3. Żółtka z ksylitolem lub cukrem utrzeć do białości, dodać masło, mąkę, sok z pomarańczy, esencję waniliową i proszek do pieczenia, zmiksować do gładkości.
  4. Dodać wcześniej ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać do połączenia składników – mieszać ręcznie, nie mikserem, bo cała misterna konstrukcja się nam zawali. 😉
  5. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 45 minut w 180°C.
  6. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z formy.
  7. Wierzch babki można udekorować toffi – tak jak u mnie – to jest solony karmel z Super krówki, kupuję je w Rossmanach. Może to też być lukier pomarańczowy – dwie łyżki ksylitolu pudru lub cukru pudru zmieszać z sokiem pomarańczowym – ważne jest aby sok dodawać dosłownie po kilka kropel i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.

Inspiracją do powstania tego przepisu był przepis z kotlet.tv – przepis został zmodyfikowany.

Orkiszowa babka pomarańczowa

Dodaj komentarz