Orkiszowa babka pomarańczowa od razu kojarzy mi się pysznym, lekkim i aromatycznym ciastem. Żeby ją zrobić musiałam wykopać z szafki formy do babek – jakoś tak się składa, że zazwyczaj wydobywam je w okolicy Wielkanocy.
Tak przy okazji to naprawdę byłam zdziwiona ile ja już nazbierałam tych foremek, ale zgadnij – i tak na pewno przyda mi się jakaś nowa. Na przykład o innym kształcie albo mniejsza albo większa.
Orkiszowa babka pomarańczowa tak właściwie robi się sama, dzięki temu można korzystać z pogody zamiast tkwić w kuchni. Babka do koszyka/plecaka i na piknik. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją pięknie udekorować i już stanie się ozdobą wielkanocnego stołu.
W moim domu menu wielkanocne jest bardzo krótkie i łatwe do przygotowania, a jeśli chodzi o słodkości to podaję tylko babkę i sernik gotowany.
Uwaga! Aby babka zawsze się udała wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Czyli nie jajka prosto z lodówki, nie gorące masło, wszystkie składniki o zbliżonej temperaturze.
Orkiszowa babka pomarańczowa – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 4 jajka
- 200g masła
- 150g ksylitolu lub cukru
- 250g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej jeśli ktoś woli)
- sok z dwóch małych pomarańczy
- esencja waniliowa
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Do naczynia miksującego włożyć motylek i wlać 4 białka, dodać szczyptę soli, ubijać ze zdjętą miarką do momentu gdy piana będzie sztywna na obrotach 3,5. Ja po prostu stoję jak stróż nad urządzeniem i cały czas patrzę jaki jest stan ubicia – czasami wystarczy 1 minuta, czasami 3, ale zawsze piana się ubije.
- Zdjąć motylek, ubitą pianę przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego włożyć 200g masła pokrojonego na kawałki, roztopić 3min/37°C.
- Do roztopionego masła dodać żółtka i 150g ksylitolu lub cukru, ucierać 3min/obr.3.
- Dodać 250g mąki orkiszowej lub pszennej, sok świeżo wyciśnięty z dwóch pomarańczy (powinno być około pół szklanki), łyżeczkę esencji waniliowej i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia – wymieszać 1min/obr.3.
- Do naczynia miksującego dodać wcześniej ubite białka i wymieszać delikatnie przy pomocy szpatułki – do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 45 minut w 180°C.
- Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z formy.
- Wierzch babki można udekorować toffi – tak jak u mnie – to jest solony karmel z Super krówki, kupuję je w Rossmanach. Może to też być lukier pomarańczowy – dwie łyżki ksylitolu pudru lub cukru pudru zmieszać z sokiem pomarańczowym – ważne jest aby sok dodawać dosłownie po kilka kropel i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia – nie może być gorące.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić.
- Żółtka z ksylitolem lub cukrem utrzeć do białości, dodać masło, mąkę, sok z pomarańczy, esencję waniliową i proszek do pieczenia, zmiksować do gładkości.
- Dodać wcześniej ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać do połączenia składników – mieszać ręcznie, nie mikserem, bo cała misterna konstrukcja się nam zawali. 😉
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 45 minut w 180°C.
- Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z formy.
- Wierzch babki można udekorować toffi – tak jak u mnie – to jest solony karmel z Super krówki, kupuję je w Rossmanach. Może to też być lukier pomarańczowy – dwie łyżki ksylitolu pudru lub cukru pudru zmieszać z sokiem pomarańczowym – ważne jest aby sok dodawać dosłownie po kilka kropel i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Inspiracją do powstania tego przepisu był przepis z kotlet.tv – przepis został zmodyfikowany.