fbpx

Chlebek bananowy to ciasto, które często robię. Żeby to był prosty i szybki przepis testowałam go dość długo. Robiłam go z różnymi dodatkami, z jajkami, bez nich, z różnymi rodzajami mąki, mniej słodziła, więcej, kombinowałam też ze sposobem mieszania.

Okazało się, że temu ciasto nie służy zblendowanie na gładko mikserem lub innym urządzeniem wielofunkcyjnym, najskuteczniejsze jest użycie widelca.

Zresztą zobacz na filmie dołączonym do przepisu jak super łatwo i przy pomocy widelca robi się ten chlebek bananowy.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy prosty najlepszy

Dopracowywany przez lata metodą prób i błędów przepis na najlepszy chlebek bananowy. Do zrobienia z użyciem widelca.
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 1 hour
Całkowity czas: 1 hour 5 minutes
Deser
Polska
chlebek bananowy
Ilość porcji: 8 porcji
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • miska
  • widelec
  • keksówka do pieczenia o wymiarach 20×10 cm

Składniki

  • 4 szt bardzo dojrzałych bananów
  • 170 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100-150 g cukru kokosowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody czubata
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

  • 4 bardzo dojrzałe banany rozgnieść widelcem
  • Dodać 170g mąki orkiszowej lub pszennej, 100-150g cukru kokosowego, 100g masła, czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 1 jajko
  • Wszystko pougniatać widelecem do połączenia składników – ale mają w nim nadal być widoczne kawałki bananów
  • Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki
  • Piec 50-60 minut w 180°C

Film z przepisem

Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy