Już w przedszkolu moim ulubionym obiadem była potrawka z kurczaka. Gdy zrobiłam potrawkę według tego przepisu od razu mi się to przypomniało. Okazuje się też, że jest to danie typowe dla kuchni niemieckiej.
Próbowałam odtworzyć ten smak na wiele różnych sposobów, ale zawsze wychodziło trochę inaczej. Tym razem proponuję Ci wariant z pełnoziarnistym ryżem, mąką orkiszową i dużą ilością marchewki, groszku i pieczarek oraz jeśli jest na nie sezon – zielonych szparagów.
Z tego przepisu wyjdzie naprawdę solidna porca potrawki dla całej rodziny, żeby każdy mógł poprosić o dokładkę.
Potrawka z kurczaka – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1000g wody
- 1 łyżeczka soli
- 250g ryżu pełnoziarnistego jaśminowego
- 150g marchewki
- 150g pieczarek
- kilka zielonych szparagów
- 4 piersi z kurczaka lub kilka filetów z udek kurczaka, można także użyć indyka – wtedy potrzeba 600g mięsa
- 200g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 50g masła
- 50g mąki orkiszowej
- 100g śmietany 30% (słodkiej)
- 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szczypta pieprzu
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, do koszyczka odważyć 250g brązowego ryżu.
2. Do przystawki Varoma włożyć marchewkę pokrojoną na plasterki, pieczarki pokrojone w ćwiartki i szparagi pokrojone na kawałki.
3. Na wkładzie Varomy ułożyć piersi lub udka z kurczaka.
4. Wkład Varomy włożyć do przystawki, przykryć pokrywkę, założyć na naczynie miksujące. Gotować 25 minut/Varoma/obr.1.
5. Na wkład Varoma dosypać groszek, świeży lub mrożony (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), gotować 10min/Varoma/obr.1. Po upływie tego czasu sprawdzić czy ryż, mięso i warzywa są ugotowane. Jeśli nie – gotować kolejne 5 min/Varoma/obr.1.
6. Zdjąć przystawkę Varoma, nie zdejmować pokrywki, odstawić ją na talerz (będzie z niej na pewno coś kapało 😉 ). Przy pomocy kopystki wyjąć koszyczek, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby ryż nie wystygł.
7. Wywar z naczynia miksującego przelać do kubka lub dzbanka.
8. Do naczynia miksującego włożyć masło i mąkę, gotować 3min/100°C/obr.2. Wlać 600g wcześniej odlanego wywaru, jeśli okaże się, że jest go za mało, uzupełnić wodą. Dodać śmietanę, koncentrat bulionu, sos Worcestershire, sok z cytryny i pieprz, gotować 5min/100°C/obr.3.
9. Pokroić mięso z kurczaka na kawałki, wielkość zależna od gustu, mogą być większe lub mniejsze.
10. Sos w naczyniu miksującym wymieszać 20s/obr.9 – dzięki temu pozbędziemy się wszelkich grudek, stanie się idealnie gładki.
11. Do sosu w naczyniu miksującym dodać mięso i warzywa z Varomy, gotować 1min/100°C/obroty wsteczne 1.
12. Podawać z ryżem. Smacznego!
PS. Jeśli chcesz użyć białego ryżu parboiled gotuj ryż, warzywa i mięso o 5 minut krócej.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Podróże z Thermomixem”. Przepis został zmodyfikowany.