fbpx

Kilka razy próbowałam zrobić gęsty jogurt w Thermomixie i kilka razy poległam. Przy okazji warsztatów w Vorwerk spytałam prezenterkę i doradziła mi jedynie, żeby go przecedzić. Nieee, to nie dla mnie. Aż w końcu któregoś dnia robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie ze zdrową żywnością zainteresowałam się malutkimi pudełeczkami stojącymi obok mleka i jogurtu w lodówce. W środku znajdowały się takie dwie małe fiolki.

Domowy gęsty jogurt oraz o starterach do jogurtu Thermomania Thermomix

W takiej małej fiolce znajdują się: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis. Producent podaje, że zawartość fiolki wystaczy do przygotowania 2 litrów jogurtu, więc postanowiłam przeprowadzić eksperyment – dodać taką całą fiolkę na 1 litr mleka.




Skorzystałam z automatycznego przepisu z Thermomixa, tego, który trwa 8 godzin. Można też spokojnie używać tego startera w tym krótszym przepisie, podanym w Kulinarnym ABC. Chodzi jedynie o to, żeby zamiast do mleka dodawać jogurt naturalny wsypać całą zawartość fiolki. I już!

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Jogurt – przepis na Thermomix – www.theromomania.com.pl

Składniki:

1. Naczynie miksujące, pokrywka i miarka muszą być czyste i suche.

2. 1 l pełnotłustego mleka (u mnie 3,5% bez laktozy), 1 fiolka startera do jogurtu (na opakowaniu było napisane że jest to ilość na 1-3 litry mleka, więc wsypałam całość ponieważ chodziło mi o gęsty jogurt).

3. Opuściłam mleko w proszku – to ma być jogurt eko bio domowy bez laktozy 😉

4. Jogurt można dosłodzić zależnie od preferencji – ja nie używam cukru w kuchni – więc dodałam łyżkę miodu żeby był lekko słodkawy a przede wszystkim zdrowy.

5. 100g śmietany min. 30% jeśli chcemy aby konsystencja była bardziej kremowa, też można to opuścić.

6. Ustawiamy pokrętło w pozycji start i za 8h mamy jogurt. W czasie tych 8h TM wymiesza zawartość, podgrzeje do 50 stopni i potem już tylko utrzymuje stałą odpowiednią dla bakterii mlekowych temperautrę 37°C.

7. Po 8h jogurt przelewamy do szczelnego opakowania i trzymamy w lodówce.

Po schłodzeniu jogurt jest właśnie taki o jaki mi chodziło, ma bardzo ładny zapach i fajną gładką konsystencję.

Startery do jogurtu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet.

[mailerlite_form form_id=2]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *