To ciasto jest niesamowite, zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Kruche ciasto przełożone kremem kajmakowym i bezą. Dosyć łatwe do zrobienia, zajmuje trochę czasu, ale może się za nie brać nawet ktoś kto z wypiekami nie miał do tej pory do czynienia.
Po raz pierwszy zrobiłam je rok temu na Wielkanoc właśnie. Potem przy każdej okazji mąż pytany jakie chce ciasto zawsze prosił o to właśnie, włącznie z urodzinami (zamiast tortu). Trwało to dobre kilka miesięcy. Wracam do tego przepisu dzisiaj żeby się nim z Tobą podzielić – zapewniam Cię, że na stole Wielkanocnym (i nie tylko) to będzie murowany hit. Jak można się oprzeć takiemu zestawieniu? Kruche blaty, bezowo-migdałowa warstwa i kajmak i jeszcze czekolada!
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj. Bardziej chodzi o to, żeby zobaczyć jak dokładnie ma wyglądać ciasto na poszczególnych etapach, bo sam przepis jest poniżej.
Ciasto krówka wielkanocna – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 75g orzechów włoskich
- 370g masła
- 350g mąki pszennej lub orkiszowej (raczej jasna, na przykład taka)
- 6 jajek
- 200g cukru lub ksylitolu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 520-550g masy kajmakowej (na przykład takiej)
- 2 łyżki kakao bez cukru
- rodzynki i płatki migdałów do dekoracji
1. 75 g orzechów włoskich rozdrobnić 3s/obr.5 i przełożyć do miseczki.
2. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do naczynia miksującego dodać 250g masła, 350 g mąki pszennej lub orkiszowej, 6 żółtek, łyżeczkę proszku do pieczenia – wymieszać 40s/obr.4.
3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować jedną obok drugiej na papierze do pieczenia. Przeciągnąć na blachę (taką dużą blachę z piekarnika, zobacz na filmie w razie wątpliwości), piec 20 minut w 160°C. Nie wyłączać piekarnika. Ciasto wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
4. Myjemy i suszymy naczynie miksujące. Na pokrywie stawiamy miskę, odważamy 200 g cukru lub ksylitolu, odstawiamy miskę. Do naczynia wkładamy motylek, wlewamy 6 białek, dodajemy szczyptę soli, ubijamy bez miareczki przez 1 min/obr.4.
5. Ponowne ubijanie 3min/obr.4, w tym czasie dodajemy stopniowo cukier i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Gotową pianę równomiernie rozprowadzamy na ostudzonym cieście, posypujemy orzechami włoskimi, pieczemy 12-15 minut w 180°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
6. Na pokrywie naczynia postawić miskę, odważyć do niej 120 g bardzo miękkiego masła. Odstawić miskę. Założyć motylek, do naczynia dodać 520-550 g masy kajmakowej (krówkowej), wymieszać 30s/obr.2. Ponownie wymieszać 2min/obr.2, przez pierwszą minutę przez otwór w pokrywie partiami dodawać masło. Połowę masy przełożyć do miski. Do reszty dodać 2 łyżki gorzkiego kakao, wymieszać 30s/obr. 1-3 (stopniowo zwiększać).
7. Masę kakaową rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim plackiem i na wierzchu rozprowadzić masę kajmakową. Udekorować np. rodzynkami i płatkami migdałów.
Ciasto włożyć do lodówki, kroić i podawać na drugi dzień bo koniecznie te kruche spody muszą zmięknąć. A ciasto jest REWELACYJNE!!!
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl – przepis został zmodyfikowany.
Jaki rozmiar blachy?
Blacha taka jak widać na filmiku czyli normalna duża blacha z piekarnika. Obejrzyj koniecznie filmik to wszystko się wyjaśni. 🙂