Żadna sklepowa przyprawa do pierników nie nada Twoim wypiekom takiego aromatu jak ta zrobiona samodzielnie.
Dlaczego? A czy jest Ci znany skład przypraw do piernika? Ja dzisiaj w sklepie kupując składniki do mojej przyprawy zerknęłam na te gotowe – to jest horror i masakra, robienie ludzi w balona, bo w składzie była: mąka pszenna, kakao, konserwanty, odrobina chińskiego cynamonu i trochę imbiru. Ludzie! Wszystko to za taką cenę, że ja zrobię przyprawę domową i jeszcze mi zostanie pieniądz w garści. Także nie daj się naciągać, wszakże mając Thermomix można gotować i piec zdrowiej i świadomie. I tego się należy trzymać! 🙂
Poza tym taka prawdziwa przyprawa do piernika to bomba składników antyoksydacyjnych, innymi słowy przeciwstarzeniowych. Jak już ten piernik i pierniczki zrobisz to możesz wciągać je w hurtowych ilościach tłumacząc, że to przeciw na zmarszczki :D.
Kilka słów odnośnie cynamonu – bo zauważyłam, że zazwyczaj do kupienia jest cynamon chiński (Cinnamomum Cassia). Natomiast ja bardzo Cię proszę używaj tylko cynamonu cejlońskiego czyli Cinnamomum Verum. Różnice są znaczne – w smaku – oryginalny jest łagodny. Jednak najważniejsze na co należy zwrócić uwagę to zawartość kumaryn (związków mogących w większych ilościach toksycznie oddziaływać na wątrobę).
Domowa przyprawa do piernika – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 4 laski cynamonu cejlońskiego (ja na przykład używam takiego)
- 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 5g mielonej gałki muszkatołowej
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 goździków
- 25 wyłuskanych nasion kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmielić 1min30s/obr.10. Przyprawę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Inspiracją do powstania wpisu był przepis z książki „Sezon na Thermomix”.