Uwielbiam takie domowe przygotowane od zera posiłki. Bardzo to działa dobrze na moją wyobraźnię że tu mam ziarno, a za chwilę już mąka a z niej następne cudowności.
Zwłaszcza jeśli wiesz, że dzięki tymże cudownościom do jadłospisu swojego i całej rodziny przemycisz mnóstwo zieleniny. Tak potrzebnej, a tak niechętnie zjadanej, zwłaszcza przez dzieci. Mam wrażenie, że do pewnych potraw trzeba po prostu dojrzeć. Ja też kiedyś nie lubiłam jeść sałat, buraków, brokuła, a teraz uwielbiam i jadam coraz bardziej wymyślne odmiany i rodzaje, jakie tylko uda mi się znaleźć. Zielona zupa, zielone naleśniki, o fuj, kiedyś uciekałam do tego aż się kurzyło. A teraz zajadam się i mam wrażenie, że im dłużej trwa zima tym bardziej przemawiają do mnie zielone potrawy.
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na tortille (zielone) z domowym (zielonym) pesto. Nie przyznam się ile ich zjadłam ;). Ale są taaakie pyszne, można jeść i jeść. Do tego wszystko bezglutenowe – dla tych którzy gluten wykluczyli ze swojej diety.
Tortille kukurydziane ze szpinakiem – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 115g ziarna kukurydzy (tego przeznaczonego na popcorn) – ja mam w domu takie
- 50g liści szpinaku
- 6 jajek
- 50g mleka
- duża szczypta soli
- masło/olej do smażenia
1. Do naczynia miksującego wsypać ziarno kukurydzy, zmielić 1min/obr. 10. Zgarnąć zawartość naczynia na dno.
2. Dodać szpinak. Poszatkować 30s/obr.7. Zgarnąć zawartość naczynia na dno.
3. Dodać jajka, mleko i sól, wymieszać 1min/obr.4.
4. Na patelni rozpuścić masło lub olej, nie żałuj tłuszczu, bo tortille lubią przywierać. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię dobrze je przemieszaj, bo mąka kukurydziana opada na dno. Wylać na patelnię niewielką ilość, tak żeby utworzyła dosyć cienki placek, poczekać aż ciasto się zetnie, odwrócić na drugą stronę, przyrumienić i przełożyć na talerz.
5. Tortille można jeść od razu lub zabrać na przykład do pracy czy szkoły. Świetnie smakują z zielonym pesto i ulubionymi dodatkami.
Super zielone pesto – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 80g blanszowanych migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża garść liści bazylii
- 1 duża garść rukoli
- 1 duża garść szpinaku
- 1 duży liść jarmużu (z usuniętym twardym środkiem)
- 150g oleju z awokado lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (im bardziej zielona tym lepsza)
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 łyżeczka soli
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, miksować 10s/obr.8. Zgarnąć wszystkie składniki na dno naczynia.
2. Miksować ponownie 10s/obr.8, zgarnąć wszystkie składniki na dno naczynia. Jeśli konsytencja nam odpowiada, pesto jest gotowe do jedzenia. Jeśli chcemy mieć je bardziej rozdrobnione, trzeba powtórzyć miksowanie i zgarnianie do uzyskania pożądanej gładkości.
3. Podawać od razu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zakręconym słoiku przez około 5 dni.