Jeśli chodzi o kokosa to mam do niego stosunek różny, czasem lubię, ale zazwyczaj tak sobie średnio. Ale to ciasto!!! TO CIASTO!!! To jest hit, cudo, sztos, niezależnie od tego jakiego słowa używasz na coś co Ci się wydaje cudowne i wspaniałe, to jest to.
Spód miękki i puszysty, kokosowo- maślany, do tego warstwa z owoców (u mnie truskawki), które dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej zmieniły się we frużelinę, a na koniec pyszna warstwa kokosowa – mięciutka, sprężysta, co tam bounty, to jest lepsze. Ciasto się upiekło, rodzina się zbiegła do kuchni zwabiona zapachem i stoi niczym stado sępów nad blaszką. Co tam, kroję. Przy okazji okazało się, że jest doskonałe na ciepło. Żeby się przekonać czy będzie smaczne po ostygnięciu musiałam kilku kawałków bronić własnym ciałem. Lecz na zimno też jest boskie, pozostaje nadal wilgotne, aromatyczne, widać, że się zakochałam, prawda?
Dość już opisów, zrób je koniecznie, może Cię powstrzymać jedynie silna awersja do kokosa. Przepis jest prosty i znajdziesz go poniżej.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ciasto kokosowe z owocami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 240g wiórków kokosowych (u mnie takie wiórki)
- 40g cukru pudru z cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 4 białka
- 200g masła
- 100g cukru trzcinowego (użyłam tego, jest cudownie rodzynkowy w smaku i zapachu) lub ksylitolu
- 125g mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g mrożonych owoców – jakichkolwiek
- 40g mąki ziemniaczanej
1. Jeśli nie masz w domu cukru pudru/ksylitolu, wsyp cukier trzcinowy lub ksylitol do naczynia miksującego i zmiel go – 30s/obr.10, przełóż do miseczki i odstaw. Do naczynia miksującego wsypać 140g wiórków kokosowych, 40g cukru trzcinowego/ksylitolu pudru i 4 białka – wymieszać 10s/obr.wsteczne 3. Ściągnąć zawartość naczynia na dno, wymieszać ponownie 10s/obr.wsteczne 3. Przełożyć do miseczki, odstawić, wiórki w czasie robienia reszty ciasta namoczą się i będą fantastycznie miękkie.
2. Do naczynia miksującego włożyć 200g masła, roztopić 3min/70°C/obr.1. Dodać 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu, 275g mąki orkiszowej, 100g wiórków kokosowych, 125g mleka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 20s/obr.3,5. Ciasto będzie bardzo gęste.
3. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 36×24 cm. Wyrównać i piec przez 20 minut w 170°C.
4. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 500g dowolnych mrożonych owoców, wsypać do nich 40g mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
5. Po 20 minutach na podpieczony spód wyłożyć owoce wymieszane z mąką, wyrównać, piec 18 minut w 170°C.
6. Po 18 minutach ponownie otworzyć piekarnik i na owoce wyłożyć wcześniej przygotowaną masę z wiórków i białek, wyrównać i piec do momentu gdy wiórki się zarumienią (około 20 minut) w 170°C.
7. Ciasto można kroić od razu po upieczeniu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Możesz je zrobić bez użycia urządzenia wielofunkcyjnego – zmiksuj wiórki z cukrem i białkiem, do połączenia składników. Następnie rozpuść masło, dodaj do niego pozostałe składniki ciasta jak w pkt. 2 przepisu i wymieszaj. Pozostałe czynności bez zmian. 🙂 Smacznego.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.