Truskawki się zaczęły ale też lato zaskoczyło Polaków w maju 😉 Zdecydowanie nie mam ochoty włączać piekarnika, więc oto przepis na ciasto bez pieczenia, na bazie jogurtu naturalnego. Tylko trzeba troszkę poczekać aż stężeje 🙂
Ciasto z truskawkami z kolekcji Cudowne wypieki – przepis na Thermomix
Składniki:
- 300g truskawek
- 130g masła
- 230g biszkoptów
- 20g żelatyny i 50g gorącej wody do jej namoczenia
- 250g schłodzonej śmietany min. 30%
- 400g jogurtu naturalnego (przepis na jogurt z Thermomixa – tutaj)
- 50g ksylitolu lub cukru
- 10g cukru waniliowego
1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 300 g truskawek, odstawić.
2. Do naczynia miksującego dodać 130 g masła, roztopić 3min/60 stopni C/obr.2. Dodać 230 g biszkoptów. Rozdrobnić 20s/obr.5. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównać i odstawić.
3. Na pokrywie naczynia ustawić miskę, odważyć do niej 50 g gorącej wody, dodać 20 g żelatyny. Dokładnie wymieszać, odstawić.
4. Założyć motylek. Do naczynia wlać 250 g schłodzonej śmietany min.30%, ubijać 1min/obr.4. Zdjąć motylek, śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
5. Do naczynia wlać 400 g jogurtu naturalnego, 50 g cukru lub ksylitolu, 10 g cukru waniliowego (ja używam ksylitolu wymieszanego z wanilią), rozpuszczoną żelatynę, wymieszać 20s/obr.3,5. Dodać ubitą śmietanę wymieszać 5s/obr.3,5. Dodać 300 g truskawek pokrojonych w ćwiartki. Mieszać przy pomocy kopystki 10s/obr. wsteczne 2.
6. Krem równomiernie rozłożyć na warstwie biszkoptów. Wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Wierzch udekorować herbatnikami i truskawkami.