Jako, że kalafiora mam w domu zawsze, to czemu by go nie upiec w cieście? I jeszcze w takim cieście, gdzie są orzechy, siemię i mak? To musi być dobre.
Już na etapie pieczenia stwierdziłam, że na pewno mi będzie smakować, bo zapach wydobywający się z piekarnika był niezwykle ciekawy, taki trochę serowy, ogólnie bardzo apetyczny.
Ciasto fajnie wyrosło, kalafiory się w nim schowały, wierzch zrobił się błyszczący i brązowy. W przekroju też było w porządku, nie kruszyło się, pozostało świeże przez trzy dni, zabierałam je do pracy w lunchboxie.
Ze spokojnym sumieniem polecam Ci to ciasto – warunek jest jeden – musisz lubić kalafiora, wtedy zachwyt gwarantowany. 😉
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ciasto kalafiorowe – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 50g orzechów pekan lub włoskich
- 50g orzechów laskowych
- 20g siemienia lnianego
- 20g maku
- 400g wody
- 2 łyżeczki soli
- 500g różyczek kalafiora
- 50g masła
- 3 jajka
- 150g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140g mleka
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1. Do naczynia miksującego wsypać 50g orzechów pekan, 50g orzechów laskowych, 20g siemienia lnianego i 20g maku, zmiksować 3s/obr.5. Przesypać do miseczki, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać 400g wody, wsypać 1 łyżeczkę soli. Do przystawki Varoma (lub odpowiednika do gotowania na parze w Twoim urządzeniu wielofunkcyjnym) odważyć 500g różyczek kalafiora. Założyć przystawkę, włączyć gotowanie na parze – 20min/Varoma/obr.1.
3. Po tym czasie zdjąć przystawkę, zdjąć pokrywkę, żeby kalafior trochę ostygł, wylać wodę z naczynia miksującego.
4. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
5. Do naczynia miksującego wsypać wcześniej przygotowaną mieszankę orzechów, siemienia i maku. Dodać do niej 3 jajka, 50g masła, 150g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 140g mleka, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, wymieszać 20s/obr.3. Ciasto będzie dosyć rzadkie.
6. Połowę ciasta przelać do podłużnej foremki o wymiarach około 32x8cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć ugotowane kalafiory, zalać pozostałym ciastem.
7. Piec 45 minut w 170°C.
To ciasto możesz też zrobić bez użycia urządzenia wielofunkcyjnego – posiekaj orzechy, wymieszaj z siemieniem i makiem. Ugotuj kalafiora na parze. Składniki na ciasto zmiksuj do połączenia się składników. Dalej postępuj jak w punkcie 6 i 7.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.