fbpx

Już 1000 osób subskrybuje mój kanał na YouTube  – z tej okazji przygotowałam super specjalne ciasto – Black Velvet.

Zaskoczy Cię na pewno to, że tylko krem do niego będziemy robić w Thermomix, a ciasto wymieszamy ręcznie w kilka minut przy pomocy szpatułki.

Koniecznie wypróbuj ten przepis, ciasto robi się szybko, a jego smak jest absolutnie niesamowity. Wygląda to ciasto jak milion dolarów 🙂 Zobacz poniższy filmik a wszystko stanie się jasne – jak je zrobić, jak połączyć składniki, jak rozciąć i jak złożyć. Plus kilka słów ode mnie.


Ciasto Black Velvet – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 280g mąki orkiszowej lub pszennej (ja używam zazwyczaj mąki takiego typu)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 100g kakao bez cukru
  • 250g maślanki lub kefiru
  • 125g oleju rzepakowego lub słonecznikowego (najlepiej takiego, który nie ma zapachu i smaku – tutaj przykład)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego (to jest mój ulubiony cukier trzcinowy) lub cukru białego
  • 200g ksylitolu pudru lub cukru pudru
  • 250g świeżo zaparzonej bardzo mocnej kawy
  • 80g miękkiego masła
  • 420g serka philadelphia (chodzi o taki serek)

(Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej)

1. Do miski przesiać: 280g mąki orkiszowej lub pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i 100g kakao bez cukru. Miskę odstawić.

2. Do innej miski wlać 250g maślanki lub kefiru, 125g oleju rzepakowego lub słonecznikowego, wbić 2 duże jajka, wlać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i wsypać 200g ksylitolu lub cukru. Delikatnie wymieszać składniki. Wsypać przesiane mąki z proszkiem, solą i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Nie używać miksera. Partiami dodawać 250g świeżo zaparzonej kawy.

3. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 40-45 minut w 170°C. Ostudzić. Ściąć górkę. Ciasto przekroić na trzy równe blaty.

4. Do naczynia miksującego w Thermomixie wsypać 200g cukru pudru (lub ksylitolu), dodać 80g miękkiego masła, założyć motylek, ucierać 3min/obr.4,5. W trakcie ucierania dodawać przez otwór w pokrywie 420g serka philadelphia.

5. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, położyć kolejny blat, posmarować kolejną porcją kremu, położyć ostatni blat. Posmarować wierzch i boki ciasta resztą kremu. Wierzch udekorować na przykład jeżynami.

Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com. Przepis został zmodyfikowany.

Ciasto Black Velvet - na każdą uroczystość Thermomania Thermomix[mailerlite_form form_id=2]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Mariola Grzęda pisze:

nigdy nie robiłam ale chętnie skorzystam z przepisu 🙂

Thermomania pisze:

Polecam, łatwe i szybkie a efekt wow 😉

Wygląda pięknie! Super, że podałaś w przepisie opcję z ksylitolem, bo staram się unikać cukru i robić zdrowe wypieki 🙂

Thermomania pisze:

U mnie zawsze jest opcja z ksylitolem 🙂

Ciasto wygląda absolutnie pysznie, więc chyba zapisze sobie przepis jakby mnie ochota na słodkie kiedyś naszła:)

Ewelina Skiba-Szyszczyńska pisze:

Ależ to musi być dobre 😉

Dominika Leśnikowska pisze:

Wygląda przepięknie! Jadłabym! 🙂

Thermomania pisze:

Na jakieś urodziny czy coś 😉 też się nada 😀

Thermomania pisze:

Oj tak, niewiele roboty a efekt murowany. 🙂

Wygląda niesamowicie i cudownie! Musiałabym tylko pomyśleć nad jakimiś wegańskimi zamiennikami i mogę robić 😀

Angelika Kasiak pisze:

Przeapetyczne ciasto, z przyjemnością spróbuję do jutrzejszej kawki 😍

Kasia pisze:

czy wykonanie ciasta na większą blaszkę -28 cm, np. z 1,5 porcji składników wymaga jeszcze innych modyfikacji?