fbpx

Chałka inaczej, trochę jak chlebek ziołowy, oczywiście na słodko, z dodatkiem truskawek, rabarbaru i białej czekolady, z odrobiną serka waniliowego. Jak to zrobić? Otóż przygotowujemy ciasto drożdżowe według przepisu na chałkę, czekamy aż wyrośnie, rozwałkowujemy, smarujemy serkiem, posypujemy białą czekoladą i owocami, kroimy, zawijamy, pieczemy. Oto przepis. 🙂


Ciasto drożdżowe z truskawkami i białą czekoladą – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 300g mleka
  • 50g miękkiego masła
  • 20g świeżych drożdży
  • 60g cukru trzcinowego (ja używam takiego), miodu (na przykład takiego), syropu z agawy, itp, ale nie ksylitolu
  • 550g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 opakowanie serka waniliowego lub serka mascarpone
  • truskawki

Ciasto: do naczynia miksującego wlać 300g mleka (u mnie bez laktozy), dodać 50g miękkiego masła (też bez laktozy), 20g świeżych drożdży oraz 60g cukru – jak wiecie nie używam białego cukru, więc do ciasto drożdżowego nadają się: prawdziwy cukier trzcinowy, syrop daktylowy (ma ciemny kolor więc i ciasto zrobi się ciemniejsze), syrop z agawy, ewentualnie miód – byle nie ksylitol – ciasto nie wyrośnie, wszakże ksylitol nie jest dobrą pożywką dla drożdży –  podgrzewamy 3min/37°C/obr.2. Następnie dodajemy 550g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 płaskie łyżeczki soli – wyrabiamy 3min/interwał. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie: tabliczkę białej czekolady posiekać ręcznie lub w Thermomixie (30s/obr.6), dowolną ilość truskawek i rabarbaru umyć, pokroić.

Nagrzać piekarnik do 150°C.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i białą czekoladą Thermomania Thermomix

Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30x40cm. Wierzch posmarować serkiem waniliowym lub mascarpone, posypać owocami i białą czekoladą. Ostrym nożem pokroić ciasto w pasy tak jak przy chlebku ziołowym (instruktaż filmowy tutaj), następnie zwijać i układać w formie. Można się pokusić o pieczenie tego ciasta w tortownicy, ale wtedy zdecydowanie podłóżcie coś pod blachę, bo będzie kapać 😉 Ja standardowo używam prostokątnej blaszki, takiej większej keksówki, z której nic nie ma prawa mi uciec. 😉

Ciasto drożdżowe z truskawkami i białą czekoladą Thermomania Thermomix

Piec 30 minut w 150°C, następnie 20 minut w 180°C – grzanie góra i dół, jeśli wierzch zacznie się za mocno przypiekać przestawcie grzanie na sam dół.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i białą czekoladą Thermomania Thermomix

[mailerlite_form form_id=2]