Chałka inaczej, trochę jak chlebek ziołowy, oczywiście na słodko, z dodatkiem truskawek, rabarbaru i białej czekolady, z odrobiną serka waniliowego. Jak to zrobić? Otóż przygotowujemy ciasto drożdżowe według przepisu na chałkę, czekamy aż wyrośnie, rozwałkowujemy, smarujemy serkiem, posypujemy białą czekoladą i owocami, kroimy, zawijamy, pieczemy. Oto przepis. 🙂
Ciasto drożdżowe z truskawkami i białą czekoladą – przepis na Thermomix
Składniki:
- 300g mleka
- 50g miękkiego masła
- 20g świeżych drożdży
- 60g cukru trzcinowego (ja używam takiego), miodu (na przykład takiego), syropu z agawy, itp, ale nie ksylitolu
- 550g mąki orkiszowej lub pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 opakowanie serka waniliowego lub serka mascarpone
- truskawki
Ciasto: do naczynia miksującego wlać 300g mleka (u mnie bez laktozy), dodać 50g miękkiego masła (też bez laktozy), 20g świeżych drożdży oraz 60g cukru – jak wiecie nie używam białego cukru, więc do ciasto drożdżowego nadają się: prawdziwy cukier trzcinowy, syrop daktylowy (ma ciemny kolor więc i ciasto zrobi się ciemniejsze), syrop z agawy, ewentualnie miód – byle nie ksylitol – ciasto nie wyrośnie, wszakże ksylitol nie jest dobrą pożywką dla drożdży – podgrzewamy 3min/37°C/obr.2. Następnie dodajemy 550g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 płaskie łyżeczki soli – wyrabiamy 3min/interwał. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie: tabliczkę białej czekolady posiekać ręcznie lub w Thermomixie (30s/obr.6), dowolną ilość truskawek i rabarbaru umyć, pokroić.
Nagrzać piekarnik do 150°C.
Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30x40cm. Wierzch posmarować serkiem waniliowym lub mascarpone, posypać owocami i białą czekoladą. Ostrym nożem pokroić ciasto w pasy tak jak przy chlebku ziołowym (instruktaż filmowy tutaj), następnie zwijać i układać w formie. Można się pokusić o pieczenie tego ciasta w tortownicy, ale wtedy zdecydowanie podłóżcie coś pod blachę, bo będzie kapać 😉 Ja standardowo używam prostokątnej blaszki, takiej większej keksówki, z której nic nie ma prawa mi uciec. 😉
Piec 30 minut w 150°C, następnie 20 minut w 180°C – grzanie góra i dół, jeśli wierzch zacznie się za mocno przypiekać przestawcie grzanie na sam dół.
[mailerlite_form form_id=2]