fbpx

Da się zrobić pierś z indyka na parze i nie będzie to podeszwa! Da się! Przepis prosty i szybki, bardzo aromatyczne i smakowite danie z niego wyjdzie. 🙂 U mnie tym razem do indyka były frytki i prosta surówka ze szpinaku, roszponki i pomidorków, ale róbta co chceta, ryż może być, kasza może być, ziemniaki gotowane mogą być, co lubisz to bierz i rób obiad. 🙂


Oczywiście jest filmik, zachęcam do obejrzenia jak u mnie powstawał taki pyszny obiad.  I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

 

Roladki z indyka nadziewane grzybami (Skarby lasu)

Składniki:

  • 25 suszonych grzybów
  • 400 g wrzącej wody
  • 500-600g filety z piersi indyka
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 60g cebuli
  • 15g oleju
  • 60g czerwonej papryki
  • 15g masła
  • sól
  • 30g śmietany 30% lub jogurtu
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (przepis tu)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu

1. 25g suszonych grzybów namoczyć w 400g wrzącej wody, następnie odsączyć, zachować wodę z grzybów.

2. 500-600g fileta z piersi indyka pokroić na 1cm plastry, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.

3. Do naczynia miksującego dodać 1 łyżeczkę świeżego rozmarynu, rozdrobnić 10s/obr.8. Dodać 60g cebuli, rozdrobnić 5s/obr.5, składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dodać 15g oleju, dusić 3min/120 stopni C/obr.1. Dodać 60g czerwonej papryki, wcześniej namoczone grzyby, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać 15g masła, sól do smaku, dusić bez założonej miarki – 4min/120 stopni C/obr.1. Na filetach z indyka układać nadzienie, zawijać w roladę i zabezpieczać wykałaczkami. Rozgrzać olej na patelni, roladki obsmażać przez 30s z każdej strony, następnie przełożyć je na Varomę.

4. Na pokrywce naczynia miksującego ustawić kubek, odważyć do niego 50g wody z grzybów, 30g śmietany 30% lub jogurtu, 1 czubatą łyżeczkę mąki, wymieszać, odstawić.

5. Do naczynia miksującego wlać resztę wody po namaczniu grzybów, dodać 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego (jak zrobić koncentrat – kliknij tu), 1 łyżeczkę rozmarynu, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 6 ziaren czarnego pieprzu, założyć Varomę, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1. Zdjąć Varomę, odstawić. Do naczynia wlać zawartość kubka (wcześniej przygotowaną), wymieszać 5s/obr.3,5, następnie gotować 2min/100 stopni C/obr.2, powstały sos przelać do sosjerki. Podawać 🙂

[mailerlite_form form_id=2]