You are currently viewing Warzywny pasztet z cieciorki

Warzywny pasztet z cieciorki

Od dawna chciałam zrobić taki  warzywny pasztet z cieciorki, ponieważ kiedyś kupiłam podobny w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością, bardzo spodobało mi się to zestawienie smakowe – cieciorka, słonecznik, curry, gałka muszkatołowa i suszone pomidory z oliwkami. Cudo! Pięknie wygląda, fantastycznie pachnie, nie wiem kiedy się nim nacieszę.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Warzywny pasztet z ciecierzycy – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 70g selera
  • 50g pietruszki
  • 120g marchewki
  • 500g wody
  • 30g suszonych pomidorów w oleju odsączonych z zalewy
  • 20g czarnych oliwek bez pestek
  • 80g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g ciecierzycy z puszki lub słoika
  • 100g słonecznika łuskanego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki papryki łagodnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 90g oleju

1. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, włożyć koszyczek, a do niego odważyć 70g selera pokrojonego na kawałki,50g pietruszki pokrojonej na kawałki i 120g marchewki pokrojonej na kawałki. Gotować na parze 25min/Varoma/obr.1.

2. Koszyczek wyjąć przy pomocy kopystki, opróżnić naczynie miksujące.

3. Do naczynia miksującego włożyć 30g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i 20g czarnych oliwek bez pestek, rozdrobnić 10s/obr.4. Pomidory z oliwkami przełożyć do miseczki.

4. Do naczynia miksującego włożyć 80g cebuli pokrojonej na ćwiartki i jeden ząbek czosnku, posiekać 5s/obr.5. Dodać 10g oleju, dusić 5min/120°C/obr.1.

5. Do naczynia miksującego dodać 400g cieciorki, ugotowane wcześniej warzywa, 100g słonecznika, 3 jajka, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki łagodnej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę curry – zmielić 5s/obr.4. Jeśli chcesz aby pasztet był gładszy miksuj przez 10s/obr.4, ja lubię gdy są w nim wyczuwalne kawałki.

6. Dodać 80g oleju, mieszać 30s/obr. Wsteczne 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie wrzucić wcześniej rozdrobnione suszone pomidory z oliwkami.

7. Rozgrzać piekarnik do 180°C, gotową masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec godzinę w 180°C.

8. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroić na plastry i jeść z pieczywem. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Można go także zamrozić.

Warzywny pasztet z cieciorki

Jeśli chcesz zrobić ten pasztet bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Ugotować na parze 70g selera pokrojonego na kawałki,50g pietruszki pokrojonej na kawałki i 120g marchewki pokrojonej na kawałki.

2. Usmażyć cebulę i czosnek.

3. Drobno pokroić suszone pomidory i oliwki.

4. Zmiksować przy pomocy blendera 400g cieciorki, ugotowane wcześniej warzywa, 100g słonecznika, 3 jajka, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki łagodnej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę curry.

5. Dodać 80g oleju i posiekane pomidory z oliwkami, dokładnie wymieszać.

6. Rozgrzać piekarnik do 180°C, gotową masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec godzinę w 180°C.

7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroić na plastry i jeść z pieczywem. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Można go także zamrozić.

Warzywny pasztet z cieciorki

Zdjęcia zostały zrobione na fantastycznych warsztatach u Kingi Błaszczyk – Wójcickiej.