Mam takie swoje napady paranoi w temacie jedzenia, a zazwyczaj podejrzewam wszelkie pieczywa o to, że są z dodatkami różnymi niezbyt zdrowymi, że mąki w nich użyte są ze spulchniaczami, że producent nie wszystko wypisuje na etykiecie. Zazwyczaj kończy się to tak samo: zaczynam piec w domu chleby i bułki i z pełnym oddaniem szerokim łukiem omijam wszelkie piekarnie. Znowu jestem w tej fazie – nie byłabym sobą gdyby to nie było pretekstem do ulepszania i opracowywania przepisów.
Bułki orkiszowe z nasionami chia wymyśliłam jakiś czas temu, dopracowałam przepis, jestem go pewna i wiem, że każdy kto je zrobi będzie zadowolony ze smaku i efektu.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Bułki orkiszowe z nasionami chia – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g nasion chia lub siemienia lnianego
- 300g mąki orkiszowej jasnej (typ do 700)
- 100g mąki orkiszowej ciemnej (typ 1850 lub 2000)
- 1,5 łyżeczki soli
- 220g wody
- 40g oleju
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- mleko do posmarowania bułek
- mak lub sezam do posypania wierzchu bułek
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
1. 100g nasion chia wsypać do urządzenia miksującego, zmielić 15s/obr.10.
2. Do naczynia miksującego dodać: 300g mąki orkiszowej jasnej, 100g mąki orkiszowej ciemnej, 1,5 łyżeczki soli, 220g wody, 40g oleju i 30g świeżych drożdży i łyżeczkę syropu z agawy – wyrobić bez założonej miarki – 2 min/interwał.
3. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od ścianek naczynia i nie kleić się do rąk, jeśli jest klejące, dodać łyżkę mąki i ponownie wyrobić.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Ciasto na bułki przełożyć na papier do pieczenia. Podzielić je na części.
6. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć je równomiernie na papierze zachowując 5 cm odstępy. Następnie rozpłaszczyć je na papierze, a środek przy pomocy drewnianej łyżki zrobić wgłębienie (w poprzek całej bułki).
7. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem, posypać makiem lub sezamem.
8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 °C i obserwować – gdy bułki podwoją swoją objętość podnieść temperaturę do 180 °C i piec przez 15 minut.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. 100g nasion chia lub siemienia lnianego zmielić w młynku. Można też kupić gotowe zmielone nasiona.
2. Nasiona przesypać do dużej miski, dodać: 300g mąki orkiszowej jasnej, 100g mąki orkiszowej ciemnej, 1,5 łyżeczki soli, 220g wody, 40g oleju i 30g świeżych drożdży i łyżeczkę syropu z agawy – wyrobić aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Ciasto na bułki przełożyć na papier do pieczenia. Podzielić je na części.
5. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć je równomiernie na papierze zachowując 5 cm odstępy. Następnie rozpłaszczyć je na papierze, a środek przy pomocy drewnianej łyżki zrobić wgłębienie (w poprzek całej bułki).
6. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem, posypać makiem lub sezamem.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 °C i obserwować – gdy bułki podwoją swoją objętość podnieść temperaturę do 180 °C i piec przez 15 minut.