fbpx

To ciasto przede wszystkim zachwyciło mnie wyglądem – zawsze chciałam zrobić tartę z taką dekoracją. Poza tym uwielbiam jabłka i nie umiem robić tart, to dopiero wyzwanie. 😀

Wyobraź sobie, że to wszystko okazało się bardzo proste, zaskakująco prosto, jestem jeszcze bardziej zachwycona. Ciasto na tartę robiłam przedtem dwa razy w życiu i w obu przypadkach wyszło mi twarde niczym podeszwa i przywarło na wieki wieków do formy, jestem człowiek pełen rezerwy, ale do trzech razy sztuka, prawda?

Ten przepis wykopałam na brytyjskim cookidoo. Nie dość, że samo ciasto robi się inaczej to w ogóle wszystko jest inaczej i może to jest tajemnica sukcesu? W telegraficznym skrócie – przy robieniu ciasta używamy funkcji Turbo i to tak działa, że szok (!!!), ciasto najpierw pakujemy do formy a dopiero potem do lodówki, nie nakłuwamy go przed pieczeniem, obciążamy je normalnie, ale obciążniki wyjmujemy na kilka minut przed końcem pieczenia. Ciasto udało się wybornie, nic nie przywarło, było puszyste i wilgotne, pełen sukces. Oczywiście na mące orkiszowej i bez cukru buraczanego. Jeśli lubisz słodkie wypieki dodaj trochę więcej słodzideł, bo moje wyszło takie ledwo słodkie ;).

Nadzienie to mus jabłkowy z nutą cytryny, a na to dopiero idzie ta przepiękna dekoracja z kawałków jabłek. Zobacz poniższy filmik – wyjaśniam tam czemu na przykład nie obieram jabłek do ciast. 🙂 Ogólnie gadam i gadam przez 10 minut, zobacz i posłuchaj. 😉



Tarta z jabłkami – przepis na Thermomix

Składniki:

1. Do naczynia miksującego wsypać 220g mąki orkiszowej lub pszennej, dodać 170g masła i 1 szczyptę soli, zmiksować Turbo/0,5s/3-5 razy.

2. Dodać żółtko i 45g zimnej wody, zmiksować Turbo/0,5s/3-5 razy.

3. Ciastem wyłożyć spód i boki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do tarty (o średnicy ok. 28cm), na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć go suszonym grochem lub fasolą, jeśli masz – użyj ceramicznych kulek. Odstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200°C i piec 10 minut po czym wyjąć z piekarnika papier z obciążeniem, piec kolejne 5 minut. Wyjąć ciasto, piekarnik pozostawić włączony.

4. W tym czasie przygotować mus z jabłek. Do czystego naczynia włożyć skórkę z połowy cytryny, wsypać 50g ksylitolu lub cukru trzcinowego, zmiksować 15s/obr.10. Dodać 450g odpestkowanych pokrojonych na kawałki jabłek, posiekać 10s/obr.5. Gotować ze zdjętą miareczką 7min/90°C /obr. 1. Zmiksować 20s/obr.8.

Kruche ciasto tarta z jabłkami zachwyca wyglądem Thermomania Thermomix

5. Powstały mus przełożyć na podpieczone ciasto – przy pomocy łyżki odcedzać nadmiar soku.

6. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 400g jabłek, odpestkowanych i pokrojonych w plasterki o grubości około 0,5cm. Plasterki układać na musie jabłkowym aby uzyskać kszatł kwiatu (patrz filmik o tu).

7. Do naczynia miksującego wlać 50-60g płynnego słodzidła, 60g soku z jabłek i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny – wymieszać 2min/80°C /obr.2. Powstałą mieszaniną smarować jabłka ułożone na wierzchu tarty.

8. Piec 30 minut w 180°C

[mailerlite_form form_id=2]

Kruche ciasto tarta z jabłkami zachwyca wyglądem Thermomania Thermomix

Kruche ciasto tarta z jabłkami zachwyca wyglądem Thermomania Thermomix