You are currently viewing Ciasto bez pieczenia – grysikowe z galaretką i owocami

Ciasto bez pieczenia – grysikowe z galaretką i owocami

Zachwycające w swej prostocie ciasto, które mój mąż określił jako znakomite. A to jest mocno wybredny konsument, możesz mi wierzyć.

Mam też wrażenie, że od dłuższego czasu ocierałam się o podobne przepisy, lecz jakoś nie przyciągały mojej uwagi. Teraz to w ogóle wydaje mi się, że wszędzie widzę kaszę mannę. Ciasto grysikowe to nic innego niż bardzo gęsta kasza manna ugotowana na mleku w towarzystwie masła i w tym przypadku białej czekolady. Proste do zrobienia jak budyń, tanie jak barszcz, doskonałe i kremowe w smaku, jak najlepszy sernik. Jeśli doda się do niego letnie owoce i galaretkę – masz ciasto świetne na każdą okazję, a już zwłaszcza na taką gdzie pojawią się dzieci.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 170, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Ciasto grysikowe z galaretką i owocami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 750g wody
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 litr mleka (u mnie bez laktozy 3,5%)
  • 180-200g kaszy manny
  • 80g ksylitolu lub cukru
  • 80g masła
  • 100g białej czekolady (u mnie taka czekolada biała)
  • opakowanie herbatników maślanych z czekoladą lub bez (na przykład takich)
  • 400-500g dowolonych owoców – porzeczek, malin, borówek

1. Do naczynia miksującego wlać 750g wody, wsypać 2 galaretki truskawkowe. Jeśli są bez cukru – dodać 8 łyżek ksylitolu, rozpuścić – 8min/95°C/obr.2. Galaretkę przelać do miski, odstawić do ostygnięcia.

2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 1 litr mleka, wsypać 180-200g kaszy manny, 80g ksylitolu lub cukru, dodać 80g masła, gotować 11min/90°C/obr.2. W ostatniej minucie gotowania przez otwór w pokrywie wrzucić po kawałku 100g białej czekolady. Ugotowana kasza powinna być bardzo gęsta, jeśli jest zbyt lejąca, dodać 20g kaszy i gotować 2min/90°C/obr.2.

3. Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie gorącą kaszę. Odstawić do ostygnięcia.

4. Gdy masa będzie zimna (powinna też zastygnąć tak aby dało się ją kroić) na wierzchu ułożyć owoce.

5. Owoce zalać tężejącą galaretką, całość wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż galaretka zupełnie stężeje.

Ciasto bez pieczenia – grysikowe z galaretką i owocami

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 750g wrzącej wody, dodać ksylitol jeśli galaretka była bez dodatku cukru, odstawić do ostygnięcia.

2. Do garnka wlać mleko, dodać ksylitol lub cukier i masło – podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć garnek z palnika, wsypać kaszę mannę cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Wstawić garnek na palnik i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, odstawić na kilka minut (w tym czasie czekolada sie rozpuści), wymieszać jeszcze raz.

3. Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie gorącą kaszę. Odstawić do ostygnięcia.

4. Gdy masa będzie zimna (powinna też zastygnąć tak aby dało się ją kroić) na wierzchu ułożyć owoce.

5. Owoce zalać tężejącą galaretką, całość wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż galaretka zupełnie stężeje.

Ciasto bez pieczenia – grysikowe z galaretką i owocami

Ciasto bez pieczenia – grysikowe z galaretką i owocami



Dodaj komentarz