fbpx

Jakie są najlepsze lody? Oczywiście domowe! I nie potrzebujesz wcale maszynki do robienia lodów, wystarczy Thermomix 🙂 Sami decydujemy jakich użyć składników, jak mocno i czym je posłodzić, trzeba jedynie wziąć pod uwagę to, że masa do lodów musi postać w zamrażarce conajmniej 10 godzin zanim weźmiemy się za konsumpcję. Efekt jest niesamowity, smak nieziemski, warto poczekać, choć wiem, że się dłuży 😉 Można wszakże przygotować masę wieczorem, na noc zapakować do zamrażalnika, a rano mieć lody.


W mojej wersji są to lody bez laktozy i cukru (użyłam ksylitolu).

Niedługo pojawi się też kilka innych przepisów na lody, sorbety, śledźcie stronę, a tymczasem zostawiam Was z filmem i przepisem na przepyszne domowe lody waniliowe. Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Lody waniliowe – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 2 laski wanilii
  • 600g mleka 3,2%
  • 200g śmietany min. 30%
  • 100g ksylitolu lub cukru
  • 6 żółtek
  • 1 szczypta soli

2 laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka, włożyć do naczynia miksującego. Dodać 600 g mleka 3,2%, 200g śmietany min. 30%, 100g ksylitolu lub cukru, 6 żółtek i 1 szczyptę soli
(opcjonalnie) – gotować 8min/90 stopni C/obr.2. Laski wanilii usunąć. Masę przelać do foremek do zamrażania do wysokości maksymalnie 4cm, przykryć folią spożywczą i po  całkowitym ostudzeniu wstawić do zamrażarki na 10h.

Zamrożoną masę włożyć na 15min do lodówki, następnie pokroić na kawałki. Połowę masy włożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s/obr.6. Następnie wymieszać przy pomocy kopystki – 10s/obr.4. Lody przełożyć do innego naczynia. Czynności powtórzyć z resztą masy. Lody są dość płynne, jeśli chcemy aby były twardsze masę trzeba wstawić na ok. 15 minut do zamrażarki.

Lody waniliowe domowe pyszne proste Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *