You are currently viewing Tort brownie z solonym karmelem i bitą śmietaną

Tort brownie z solonym karmelem i bitą śmietaną

Prosty i efektowny tort, który zrobi każdy ale to każdy i wyjdzie mu świetnie? To jest właśnie to. Wystarczy postępować po kolei według przepisu i efekt murowany.


Przy okazji robienia tego tortu wykryłam kilka różnic między cookkey a cookidoo – m.in. zabrakło kroku z ubijaniem jajek w trakcie którego dolewamy masło – zresztą zobaczcie sami na załączonym filmie. Jeśli chcesz mieć duży tort, to zrób go z podwójnej ilości składników.

W pierwotnym przepisie jest informacja, żeby nasze blaty brownie piec w tortownicy o wymiarach 20 cm, wtedy wyjdą dość wysokie, na tyle, żeby dało się je przekroić i nadal mieć dość grube warstwy. Jeśli jednak tak jak ja nie masz takich tortownic w domu lub chcesz aby Twój tort wystarczył dla dużej ilości osób – nie ma wyjścia innego niż zrobienie po raz kolejny etapu z przygotowaniem i pieczeniem ciasta. W przeciwnym wypadku ciasto, które wyjmiesz z tortownicy o wymiarach 24-26 cm będzie zbyt płaskie żeby je przekroić.

Tort brownie z solonym sosem karmelowym i bitą śmietaną – www.thermomania.com.pl

  • 60g masła
  • 190g ksylitolu lub cukru
  • 8 jajek
  • 170g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 80g kakao bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 200g kajmaku
  • 200g masła
  • 760g śmietany min. 30%

1. Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C.

2. Do naczynia miksującego dodać 60 g masła, podgrzać 4min/75°C/obr.1, przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.

3. Założyć motylek, dodać 190 g ksylitolu lub cukru, 8 jajek – podgrzać 9min/37°C/obr.4. Ubijać 3min/obr.4, w tym czasie przez otwór w pokrywie wlewać roztopione masło. Dodać 170 g mąki orkiszowej lub pszennej, 80 g naturalnego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli, wymieszać 5s/obr.3. Wyjąć motylek, przemieszać delikatnie przy pomocy kopystki.
Ciasto podzielić między dwie tortownice, piec 20-25 minut w 180°C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia włożyć 200 g kajmaku i 200 g masła, podgrzać 4min/70°C/obr.1. Dodać 1 łyżeczkę soli, 160 g śmietany min.30%, wymieszać 10s/obr.4. Gotować na parze bez założonej miarki 18 min/Varoma/obr.2. Solony sos karmelowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia na około 1 godzinę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

5. Założyć motylek, wlać 600 g schłodzonej śmietany min. 30%, ustawić obr.3, ubijać do momentu kiedy śmietana będzie sztywna (u mnie zazwyczaj ok. 1,5 min). Wyjąć motylek.

6. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż tak aby powstały 4 równe blaty. Na paterze ułożyć 1 blat, posmarować 2-3 łyżkami sosu karmelowego. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl – przepis został zmodyfikowany.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.