Fasolowe brownie to ciasto, które mnie niesamowicie zaintrygowało. Odkryłam je przy okazji pisania cyklu porad dla zaprzyjaźnionej strony. Każde źródło podawało inny przepis na to brownie, ale wszystkie były zgodne – nie da się w nim wyczuć fasoli, a tym samym powstanie ciasto idealne – zdrowe, białkowe, przyjazne osobom na diecie, a przede wszystkim smakujące jak najlepsze czekoladowe ciasto z cukierni.
I wiesz co? Takie właśnie jest to fasolowe brownie, na które przepis znajdziesz poniżej. Jest po prostu idealne i można je zjadać prawie bez wyrzutów sumienia.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Brownie z czerwonej fasoli – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 250g (1 puszka po odsączeniu) czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 85g płatków owsianych
- 200g dżemu brzoskwiniowego lub musu jabłkowego
- 50g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 30g kakao
- 120g miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
- 200g siekanych migdałów
- 50g żurawiny lub rodzynek
- 100g czekolady
- wiórki kokosowe do dekoracji
1.Do naczynia miksującego włożyć 250g czerwonej fasoli – bardzo ważne jest żeby po wyjęciu jej z puszki bardzo dokładnie ją opłukać na sitku, a następnie odsączyć.
2. Do fasoli dodać 1 łyżkę octu winnego, 85g płatków owsianych, 200g dżemu brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, 50g oleju kokosowego, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 30g kakao i 120g płynnego słodzika, takiego jak miód, syrop z agawy czy klonowy.
3. Zmiksować 1min/obr.5.
4. Do zmiksowanej masy dodać 200g siekanych migdałów, 50g żurawiny lub rodzynek i 100g czekolady połamanej na małe kawałki, całość dokładnie wymieszać kopystką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 20 cm. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można też orzechami czy wyłożyć na wierzch kilka łyżek dżemu.
6. Piec 30 minut w 180°C.
7. Po upieczeniu wyjąć brownie z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić na kawałki.
Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Przy pomocy blendera zmiksuj na gładko: 250g czerwonej fasoli – bardzo ważne jest żeby po wyjęciu jej z puszki bardzo dokładnie ją opłukać na sitku, a następnie odsączyć.
- Do fasoli dodać 1 łyżkę octu winnego, 85g płatków owsianych, 200g dżemu brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, 50g oleju kokosowego, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 30g kakao i 120g płynnego słodzika, takiego jak miód, syrop z agawy czy klonowy. Zmiksować na gładką masę.
- Do zmiksowanej masy dodać 200g siekanych migdałów, 50g żurawiny lub rodzynek i 100g czekolady połamanej na małe kawałki, całość dokładnie wymieszać kopystką lub szpatułką.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 20 cm. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można też orzechami czy wyłożyć na wierzch kilka łyżek dżemu.
- Piec 30 minut w 180°C.
- Po upieczeniu wyjąć brownie z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić na kawałki.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z kuchnialidla.pl. Przepis został zmodyfikowany.