Śniadaniowy chałko sernik to jedno z moich ulubionych kuchennych zero waste. Masz w domu czerstwe pieczywo? Najlepiej chałkę, ale może to być chleb, bułki, drożdżowe ciasto. Masz jakiekolwiek owoce świeże lub mrożone? Zużyjemy wszystko, będzie pysznie!
Przepis jest niezwykle prosty. Z jajek, słodzidła i mleka robimy zalewę, moczymy w niej pieczywo, układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy owoce, zalewamy resztą zalewy i pieczemy. Poniżej znajdziesz dokładne proporcje i co robić krok po kroku.
Ilość porcji: 8 porcji
Ilość kalorii:
Potrzebujesz
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- miska
- trzepaczka do jajek (lub widelec)
- naczynie do zapiekania
Składniki
- 1 szt czerstwej chałki (chleba lub kilka bułek itd)
- 2 szkl mleka
- 3 szt jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub syropu z agawy
- 1 garść płatków migdałów
- 100-150 g dowolnych owoców świeżych lub mrożonych
- 1 szczypta soli
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Do naczynia miksującego dodać mleko, jajka, wanilię, słodzidło i sól, zmiksować 15s/obr. 5.
- Chałkę lub inne czerstwe pieczywo pokroić na kromki grubości około 1 cm.
- Pokrojone kromki maczać w zalewie i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- Całość zalać pozostałą zalewą.
- Piec 45 minut w 190 °C pod przykryciem (np z papieru do pieczenia).
- Po tym czasie zdjąć przykrycie, udekorować owocami i płatkami migdałów.
- Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut w 190°C.
- Podawać i zjadać od razu.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Mleko, jajka, wanilię, słodzidło i sól wymieszać w misce – trzepaczką lub widelcem – do połączenia składników.
- Chałkę lub inne czerstwe pieczywo pokroić na kromki grubości około 1 cm.
- Pokrojone kromki maczać w zalewie i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- Całość zalać pozostałą zalewą.
- Piec 45 minut w 190 °C pod przykryciem (np z papieru do pieczenia).
- Po tym czasie zdjąć przykrycie, udekorować owocami i płatkami migdałów.
- Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut w 190°C.
- Podawać i zjadać od razu.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!