fbpx

Śniadaniowy chałko sernik to jedno z moich ulubionych kuchennych zero waste. Masz w domu czerstwe pieczywo? Najlepiej chałkę, ale może to być chleb, bułki, drożdżowe ciasto. Masz jakiekolwiek owoce świeże lub mrożone? Zużyjemy wszystko, będzie pysznie!

Przepis jest niezwykle prosty. Z jajek, słodzidła i mleka robimy zalewę, moczymy w niej pieczywo, układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy owoce, zalewamy resztą zalewy i pieczemy. Poniżej znajdziesz dokładne proporcje i co robić krok po kroku.

chałko sernik
śniadaniowa chałka zapieczona z mlekiem
pudding chlebowy

Chałko – sernik

Śniadanie w duchu zerowaste – czerstwe pieczywo, w połączeniu z jajkami, mlekiem i owocami daje nam przepyszne śniadanie.
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Całkowity czas: 55 minutes
śniadanie
Polska
chałka, pudding
Ilość porcji: 8 porcji
Ilość kalorii:
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
  • miska
  • trzepaczka do jajek (lub widelec)
  • naczynie do zapiekania

Składniki

  • 1 szt czerstwej chałki (chleba lub kilka bułek itd)
  • 2 szkl mleka
  • 3 szt jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub syropu z agawy
  • 1 garść płatków migdałów
  • 100-150 g dowolnych owoców świeżych lub mrożonych
  • 1 szczypta soli

Wykonanie

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  • Do naczynia miksującego dodać mleko, jajka, wanilię, słodzidło i sól, zmiksować 15s/obr. 5.
  • Chałkę lub inne czerstwe pieczywo pokroić na kromki grubości około 1 cm.
  • Pokrojone kromki maczać w zalewie i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • Całość zalać pozostałą zalewą.
  • Piec 45 minut w 190 °C pod przykryciem (np z papieru do pieczenia).
  • Po tym czasie zdjąć przykrycie, udekorować owocami i płatkami migdałów.
  • Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut w 190°C.
  • Podawać i zjadać od razu.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  • Mleko, jajka, wanilię, słodzidło i sól wymieszać w misce – trzepaczką lub widelcem – do połączenia składników.
  • Chałkę lub inne czerstwe pieczywo pokroić na kromki grubości około 1 cm.
  • Pokrojone kromki maczać w zalewie i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • Całość zalać pozostałą zalewą.
  • Piec 45 minut w 190 °C pod przykryciem (np z papieru do pieczenia).
  • Po tym czasie zdjąć przykrycie, udekorować owocami i płatkami migdałów.
  • Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut w 190°C.
  • Podawać i zjadać od razu.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!
chałka zapieczona z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *