fbpx

Czy jest coś bardziej wiosennego niż piękna, soczysta główka sałaty, taka świeżo ścięta w ogrodzie? Bardzo moją wyobraźnię i apetyt pobudza sama myśl o takich wspaniałościach.

Można ją podać między posiłkami, świetnie posłuży jako przystawka lub po prostu dodatek do dania obiadowego. U mnie w ostatnią sobotę królowała w czasie grilla.

Jeśli tak jak ja uwielbiasz świeżą sałatę, z kilkoma dodatkami i sosem winegret – zapraszam Cię serdecznie, zachwycisz się.

Sałatka bardzo wiosenna – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 główka sałaty dębolistnej lub lollo (o czerwonych liściach)
  • pęczek szczypioru
  • pęczek rzodkiewek
  • 150g pomidorów z oleju
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka ulubionej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

1. Liście sałaty umyć i osuszyć. Włożyć do dużej miski w całości lub porwane na mniejsze kawałki (tak jak najbardziej lubisz).

2. Do sałaty dodać pęczek szczypiorku pokrojony drobno, rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, pomidory w oleju pokrojone na wąskie paski i kapary w całości lub pokrojone.

3. Do naczynia miksującego włożyć 1 ząbek czosnku, posiekać 3s/obr.5. Zgarnać czosnek na dno naczynia miksującego. Dodać łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać 15s/obr.3. Jeśli sos jest za mało słony – doprawić. Sosem polać wcześniej przygotowaną sałatkę, dokładnie wymieszać i podawać. Jeśli chcesz tę sałatkę jeść później, nie dodawaj sosu. Polej ją sosem tuż przed spożyciem, wtedy warzywa zachowają świeżość i smak.

Sałatka bardzo wiosenna Thermomania Thermomix

Jeśli chcesz tę sałatkę przyrządzić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Liście sałaty umyć i osuszyć. Włożyć do dużej miski w całości lub porwane na mniejsze kawałki (tak jak najbardziej lubisz).

2. Do sałaty dodać pęczek szczypiorku pokrojony drobno, rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, pomidory w oleju pokrojone na wąskie paski i kapary w całości lub pokrojone.

3. Zgnieć ząbek czosnku – przeciśnij go przez praskę. Dodać łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Sosem polać wcześniej przygotowaną sałatkę, dokładnie wymieszać i podawać. Jeśli chcesz tę sałatkę jeść później, nie dodawaj sosu. Polej ją sosem tuż przed spożyciem, wtedy warzywa zachowają świeżość i smak.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki Yotama Ottolenghiego „Obfitość”. Przepis został zmodyfikowany.

Sałatka bardzo wiosenna Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sylwia t pisze:

Wygląda bardzo zachęcająco, zjadłabym od razu.

anna.kaminska.pl Gazeta.pl pisze:

Sałatka może być jedzona przez cały sezon!
Pyszna.

Paulina Gebis pisze:

Super pysznie i kolorowo 🙂 pominęłabym tylko kapary ponieważ nie lubię 😉

Kasia Vincenzo Luciano pisze:

Genialna ta Twoja sałatka, mniam. Lubie takie!

Sylwia R. pisze:

Smakowicie to wyglada 🙂 teraz wszystko swieze wiec mozna szalec ze salatkami 😉

Dorota pisze:

Wygląda pysznie 🙂

Aneta Gwiner pisze:

Same wspaniałości u Ciebie 🙂

Czasem najprostsze pomysły są najpyszniejsze! ❤️

Anna Wojtyna pisze:

Fajna sałatka, choć ja najbardziej lubię sałatę do kanapki… 😊

Jud (Fitkot) pisze:

Takie sałatki właśnie uwielbiam – świeże, kolorowe i z całą paletą pysznych smaków 🙂

Wiola Korzeniowska pisze:

Pięknie się prezentuje 🙂

Thermomania pisze:

Ja też uwielbiam, ale od kiedy ograniczam pieczywo – zadowalam się sałatą bez kanapki 😉

Thermomania pisze:

Dziękuję 🙂 taka właśnie jest 😉

Thermomania pisze:

To prawda, teraz jak człowiek zajrzy do warzywniaka to wszystko by kupił 😉

Thermomania pisze:

To jest właśnie najlepsze, że na bazie sałaty można stworzyć świetną, zdrową kompozycję z ulubionych składników. 😉