You are currently viewing Brokuły z sosem orzechowym – obiad, lunch, sałatka

Brokuły z sosem orzechowym – obiad, lunch, sałatka

Brokuły w sosie orzechowym to jedno z moich ulubionych dań. Robiłam je już wiele razy, w związku z tym powstało kilka modyfikacji i wariantów, którymi się z Tobą podzielę za chwilę.



To jest według mnie naprawdę smaczne i zdrowe danie, sama dobroć. Brokuły w tym wydaniu są pyszne (choć i tak je uwielbiam), do tego sos z nutą imbiru i czosnku, a wszystko to z solidną porcją białka pochodzącego od roślin strączkowych i dowolnym surowym warzywem. Cudo!

W przepisie jest mowa o papryce, ale możesz ją spokojnie zastąpić na przykład surowym ogórkiem, kalarepą, dodaj tam warzywo które lubisz i masz w domu.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj. Tak przy okazji – to jest jeden z pierwszych nakręconych przeze mnie filmików, który dopiero teraz doczekał się publikacji.

Brokuły w sosie orzechowym – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 20g masła lub oleju
  • 500g różyczek brokuła
  • 2 szczypty soli
  • 520g wody
  • 70g orzechów ziemnych lub innych ulubionych
  • 10g imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g oleju lub oliwy
  • 15g prawdziwego miodu
  • 10g octu balsamicznego
  • 15g soku z cytryny
  • 200g ciecierzycy/kukurydzy/fasoli z puszki (po odsączeniu)
  • 130g czerwonej papryki (1 duża papryka)

1. Do naczynia miksującego włożyć 20g masła, podgrzać 2min/70°C/obr.1. Jeśli chcesz mieć to danie w wersji wegańskiej – zastąp masło dowolnym olejem roślinnym.

2. Do naczynia dodać 500g brokuła, pokrojonego na mniejsze różyczki, posypać go 2 szczyptami soli, podgrzać – 2min/50°C/obroty wsteczne 2. Brokuła przełożyć do dolnej części przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, założyć przystawkę Varoma z brokułami, gotować na parze 13min/Varoma/obr.1. Odstawić brokuły do ostygnięcia, wodę z naczynia miksującego wylać.

3. Do naczynia miksującego dodać 70g orzechów ziemnych, 10g imbiru i 1 ząbek czosnku, podgrzać 5min/120°C/obr.1. Następnie zmiksować 10s/obr.8. Zgarnąć zawartość naczynia na dno.

4. Do naczynia dodać 50g oleju lub oliwy, 15g miodu lub syropu daktylowego, 10g octu balsamicznego, 20g wody i 15g soku z cytryny, wymieszać 20s/obr.4.

5. Do dużej miski przełożyć ostudzone brokuły, 200g ciecierzycy lub kukurydzy lub fasoli (z puszki po odsączeniu), dodać do nich przygotowany sos.

6. Do naczynia miksującego włożyć 130g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki, poszatkować 4s/obr.4. Paprykę dodać do miski zresztą składników, wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut. Podawać jako przystawkę, świetna także jako lunch do pracy lub samodzielny posiłek.

Jeśli chcesz tę sałatkę zrobić bez użycia urządzenia wielofunkcyjnego – ugotuj brokuła na parze lub w osolonej wodzie, na patelni upraż orzechy z czosnkiem i imbirem, następnie drobno je posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Dodaj sos do brokułów, ciecierzycy, kukurydzy lub fasoli i drobno pokrojonego dowolnego ulubionego warzywa, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego!

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Brokuły z sosem orzechowym - obiad, lunch, sałatka Thermomania Thermomix



Ten post ma 2 komentarzy

  1. Ania

    Czy można czymś zastąpić ocet balsamiczny?

Dodaj komentarz