Ręka w górę komu zawsze zostaje tak z pół główki kapusty po zrobieniu surówki? Ja podnoszę rękę! I tu na ratunek przychodzi ta oto sprytna surówka z kapusty – 3-dniowa. Zrób ją od razu przy okazji robienia np colesława (przepis tutaj), a po trzech dniach będzie można ją jeść po trochu i nie dość, że się nie zepsuje to jeszcze będzie smakować coraz lepiej.
Jak to możliwe? Otóż zrobimy sobie taką prawie, że kiszoną kapustę. Do białej kapusty dodamy soku z kapusty już ukiszonej oraz kilka nie tak tajemnych składników po czym wstawimy naszą surówkę do lodówki na trzy dni, a potem możemy już zabierać się za konsumpcję.
Surówka z kapusty – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1000g białej kapusty
- 3 cebule szalotki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20g soku z kiszonej kapusty
- 100g wody mineralnej gazowanej
- 100g octu winnego jasnego
- 80g syropu z agawy
- 20g soli
- 1/4 łyżki pieprzu
- 80g oleju o łagodnym smaku
1. Kapustę szatkujemy partiami po 500g – 12s/obr.4, poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski.
2. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki szalotki, posiekać 3s/obr.5.
3. Do naczynia miksującego dodać żółtą i czerwoną paprykę w kawałkach, posiekać 4s/obr.4.
4. Do naczynia miksującego dodać 20g soku z kiszonej kapusty, 100g wody mineralnej gazowanej, 100g octu winnego jasnego, 80g syropu z agawy, 20g soli, 1/4 łyżki pieprzu i 80g oleju o łagodnym neutralnym smaku – wymieszać 10s/obroty wsteczne 3.
5. Zawartość naczynia dodać do poszatkowanej kapusty, krótko przemieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 dni. Codziennie raz pomieszać surówkę.
6. Świetnie smakuje z kotletami warzywnymi lub mięsnymi.
Jeśli chcesz tę surówkę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Poszatkować drobno kapustę. Posiekać cebulę i papryki.
2. Wymieszać 20g soku z kiszonej kapusty, 100g wody mineralnej gazowanej, 100g octu winnego jasnego, 80g syropu z agawy, 20g soli, 1/4 łyżki pieprzu i 80g oleju o łagodnym neutralnym smaku. Wszystkie składniki połączyć, szybko pomieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 dni. Codziennie raz pomieszać surówkę.
3. Świetnie smakuje z kotletami warzywnymi lub mięsnymi.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.de. Przepis został zmodyfikowany.