You are currently viewing Surówka z kapusty – 3-dniowa
Surówka z kapusty - 3-dniowa

Surówka z kapusty – 3-dniowa

Ręka w górę komu zawsze zostaje tak z pół główki kapusty po zrobieniu surówki? Ja podnoszę rękę! I tu na ratunek przychodzi ta oto sprytna surówka z kapusty – 3-dniowa. Zrób ją od razu przy okazji robienia np colesława (przepis tutaj), a po trzech dniach będzie można ją jeść po trochu i nie dość, że się nie zepsuje to jeszcze będzie smakować coraz lepiej.

Jak to możliwe? Otóż zrobimy sobie taką prawie, że kiszoną kapustę. Do białej kapusty dodamy soku z kapusty już ukiszonej oraz kilka nie tak tajemnych składników po czym wstawimy naszą surówkę do lodówki na trzy dni, a potem możemy już zabierać się za konsumpcję.

Surówka z kapusty – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 1000g białej kapusty
  • 3 cebule szalotki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20g soku z kiszonej kapusty
  • 100g wody mineralnej gazowanej
  • 100g octu winnego jasnego
  • 80g syropu z agawy
  • 20g soli
  • 1/4 łyżki pieprzu
  • 80g oleju o łagodnym smaku

1. Kapustę szatkujemy partiami po 500g – 12s/obr.4, poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski.

2. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki szalotki, posiekać 3s/obr.5.

3. Do naczynia miksującego dodać żółtą i czerwoną paprykę w kawałkach, posiekać 4s/obr.4.

4. Do naczynia miksującego dodać 20g soku z kiszonej kapusty, 100g wody mineralnej gazowanej, 100g octu winnego jasnego, 80g syropu z agawy, 20g soli, 1/4 łyżki pieprzu i 80g oleju o łagodnym neutralnym smaku – wymieszać 10s/obroty wsteczne 3.

5. Zawartość naczynia dodać do poszatkowanej kapusty, krótko przemieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 dni. Codziennie raz pomieszać surówkę.

6. Świetnie smakuje z kotletami warzywnymi lub mięsnymi.

Jeśli chcesz tę surówkę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Poszatkować drobno kapustę. Posiekać cebulę i papryki.

2. Wymieszać 20g soku z kiszonej kapusty, 100g wody mineralnej gazowanej, 100g octu winnego jasnego, 80g syropu z agawy, 20g soli, 1/4 łyżki pieprzu i 80g oleju o łagodnym neutralnym smaku. Wszystkie składniki połączyć, szybko pomieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 dni. Codziennie raz pomieszać surówkę.

3. Świetnie smakuje z kotletami warzywnymi lub mięsnymi.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.de. Przepis został zmodyfikowany.