Jakie to jest łatwe! Każdy zrobi, zaręczam. Ja w życiu żadnej rolady nie popełniłam, ale podobała mi się, oj podobała. Jest już na cook-key to w końcu i ja zrobię. Przynajmniej taką miałam nadzieję 😉 Ciasto jest zielone dzięki szpinakowi, to jest w sumie taki szpinakowy biszkopt bez mąki – odpowiedni także dla bezglutenowców.
Trzeba pamiętać, że podana w przepisie ilość szpinaku to ilość po rozmrożeniu. Żeby ją osiągnąć całe takie standardowe opakowanie mrożonego towaru trzeba umieścić na sitku – aby jednocześnie odmarzło i odciekło. Najlepiej zabrać się do tego wieczorem, zostawić szpinak na noc na sitku, a rano będzie już idealny do naszego biszkoptu.
Samo ciasto w Thermomixie zrobi się szybko i idealnie. Pieczemy, studzimy, robimy banalnie prosty krem, układamy wędzonego łososia i teraz (werble proszę) zawijamy. 🙂 I to jest łatwe!! Troszkę sobie trzeba dopomóc papierem, ale naprawdę zero wypadków. Roladę zawijamy ściśle np. w folię i do lodówki. Jest całkiem spora, tak z 30 cm na długość, więc na większą imprezę będzie się akurat nadawała.
Rolada szpinakowa z łososiem – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 4 jajka
- 200g rozmrożonego i odsączonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 10g koperku
- 350g kremowego serka
- 25g chrzanu
- 300g wędzonego łososia
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Do naczynia miksującego wlać 4 białka, ubijać z motylkiem 1min 40s/obr.3,5. Motylek wyjąć, pianę przełożyć do miski.
3. Szpinak (200 g) zmiksować z 4 żółtkami 15s/obr.10. Dodać sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/2 łyżeczki), gałkę muszkatołową (1/4 łyżeczki) i sok z cytryny (1 łyżeczka), wymieszać 15s/obr.3.
4. Założyć motylek, dodać pianę z białek, wymieszać 10s/obr.2.
5. Masę przełożyć na papier do pieczenia i uformować prostokąt o wymiarach 30×37 cm. Piec 12 minut w 180°C. Ciasto wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
6. Do czystego i suchego naczynia włożyć koperek (10 g) rozdrobnić 3s/obr. 8. Dodać serek kremowy (350 g) i chrzan (25g), wymieszać 15s/obr.2.
7. Na pokrywie urządzenia miksującego postawić miskę, do niej odważyć wędzonego łososia (300 g).
8. Masę serową rozsmarować równomiernie na ostudzonym cieście. Na serku ułożyć łososia. Zawijać jak roladę. Ściśle zapakować w folię aluminiową i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
Oto filmowy instruktaż, zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Dobrej zabawy i smacznego 🙂
[mailerlite_form form_id=2]
A ten łosoś to jak ma być przyrządzone?
Wędzony 🙂