fbpx

Jakie to jest łatwe! Każdy zrobi, zaręczam. Ja w życiu żadnej rolady nie popełniłam, ale podobała mi się, oj podobała. Jest już na cook-key to w końcu i ja zrobię. Przynajmniej taką miałam nadzieję 😉 Ciasto jest zielone dzięki szpinakowi, to jest w sumie taki szpinakowy biszkopt bez mąki – odpowiedni także dla bezglutenowców.


Trzeba pamiętać, że podana w przepisie ilość szpinaku to ilość po rozmrożeniu. Żeby ją osiągnąć całe takie standardowe opakowanie mrożonego towaru trzeba umieścić na sitku – aby jednocześnie odmarzło i odciekło. Najlepiej zabrać się do tego wieczorem, zostawić szpinak na noc na sitku, a rano będzie już idealny do naszego biszkoptu.

Samo ciasto w Thermomixie zrobi się szybko i idealnie. Pieczemy, studzimy, robimy banalnie prosty krem, układamy wędzonego łososia i teraz (werble proszę) zawijamy. 🙂 I to jest łatwe!! Troszkę sobie trzeba dopomóc papierem, ale naprawdę zero wypadków. Roladę zawijamy ściśle np. w folię i do lodówki. Jest całkiem spora, tak z 30 cm na długość, więc na większą imprezę będzie się akurat nadawała.

Rolada szpinakowa z łososiem – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200g rozmrożonego i odsączonego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 10g koperku
  • 350g kremowego serka
  • 25g chrzanu
  • 300g wędzonego łososia

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2. Do naczynia miksującego wlać 4 białka, ubijać z motylkiem 1min 40s/obr.3,5. Motylek wyjąć, pianę przełożyć do miski.

3. Szpinak (200 g) zmiksować z 4 żółtkami 15s/obr.10. Dodać sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/2 łyżeczki), gałkę muszkatołową (1/4 łyżeczki)  i sok z cytryny (1 łyżeczka), wymieszać 15s/obr.3.

4. Założyć motylek, dodać pianę z białek, wymieszać 10s/obr.2.

5. Masę przełożyć na papier do pieczenia i uformować prostokąt o wymiarach 30×37 cm. Piec 12 minut w 180°C. Ciasto wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

6. Do czystego i suchego naczynia włożyć koperek (10 g) rozdrobnić 3s/obr. 8. Dodać serek kremowy (350 g) i chrzan (25g), wymieszać 15s/obr.2.

7. Na pokrywie urządzenia miksującego postawić miskę, do niej odważyć wędzonego łososia (300 g).

8. Masę serową rozsmarować równomiernie na ostudzonym cieście. Na serku ułożyć łososia. Zawijać jak roladę. Ściśle zapakować w folię aluminiową i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.

Oto filmowy instruktaż,  zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Dobrej zabawy i smacznego 🙂

[mailerlite_form form_id=2]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

aga pisze:

A ten łosoś to jak ma być przyrządzone?

Thermomania pisze:

Wędzony 🙂