Krucha tarta z gruszką i żurawiną została w moim domu przemianowana na gruszotkę. Radosne słowotwórstwo, a było to tak: Ooooo szarlotka! Nie, to nie jest szarlotka, bo jest nadziana gruszkami a nie jabłkami. Aaaaa, no to gruszotka! 🙂
Gruszki i żurawina kojarzą mi się z jesienią, a za oknami zrobiło się już bardzo jesiennie, poranne mgły, liście zaczynają spadać z drzew. Kocham jesień za kolory i w ogóle polski klimat ze zmiennymi porami roku. Niby ciągle jest zmiana, ale jest w tym rytm, powtarzalność na którą się czeka. Każdy z nas wie, że wiosną zrobi się zielono, będą truskawki, latem zatrzęsienie owoców i warzyw i wygrzewanie się na słońcu, jesienią zachwycące kolory, dynie, jabłka, a zimą oczywiście mróz i śnieg. Uwielbiam to.
Będąc już w odpowiednio nostalgicznym nastroju zrób pyszną kruchą tartę z gruszką i żurawiną – gwarantuję zachwyt. Poza tym czy może być coś lepszego niż takie ciasto, gorąca kawa i książka w ręku?
Przepis nie jest skomplikowany, a składniki niezbyt liczne – dobrej jakości masło, jajko, mąka, pyszne i słodkie gruszki, najlepsza żurawina, kruszonka z dodatkiem cukru trzcinowego i mleka – tak powstaje ciasto idealne na jesienny wieczór. Ja w ogóle ostatnio część spożywczych zakupów, zwłaszcza tych ciężkich, robię on line, bardzo nie lubię targać siat po schodach – polecam BD Sklep – ceny są przystępne, jest z czego wybierać, ja jak wiesz jestem zakręcona na punkcie zdrowej żywności, więc przebieram i dobieram, zajrzyj.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Krucha tarta z gruszkami i żurawiną – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 jajko
- 180g masła (lub oleju kokosowego)
- 95g ksylitolu /cukru brązowego/ cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 szczypta soli
- 500g gruszek
- 100g żurawiny suszonej
- 15g skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 25g dowolnego mleka (także roślinnego)
- 1 szczypta cynamonu
1. Do naczynia miksującego włożyć 1 żółtko, 100g zimnego masła pokrojonego na kawałki, 40g ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 150g mąki orkiszowej lub pszennej i szczyptę soli – zmiksować 40s/obr.5.
2. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, uformować płaski placek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ja zazwyczaj przygotowuję ciasto wieczorem i trzymam jej w lodówce przez całą noc).
3. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Natłuścić jedną dużą formę do tarty (o średnicy około 24 cm) lub dwie mniejsze.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować lub kawałek po kawałek wylepić formę – dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem, wysmarować białkiem. Podpiec – 10 minut w 170°C.
5. Do naczynia miksującego włożyć 500g odpestkowanych gruszek (ja ich nie obieram), rozdrobnić 3s/obr.4.
6. Dodać 100g suszonej żurawiny, 1 łyżkę ksylitolu lub cukru, 15g skrobii ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać 8s/obroty wsteczne 2.
7. Wyjąć podpieczone spody ciasta z piekarnika, pozostawić włączony na 170 °C.
8. Gruszki z żurawiną przełożyć na podpieczone ciasto.
9. Do naczynia miksującego wsypać 150g mąki orkiszowej lub pszennej, 70g ksylitolu lub brązowego cukru, dodać 80g zimnego masła pokrojonego na kawałki, wlać 25g mleka i wsypać szczyptę cynamonu, zmiksować 15s/obr.4. Jeśli kruszonka wyszła zbyt klejąca można ją razem z naczyniem miksujacym wstawić na kilka minut do zamrażarki. Kruszonkę rozłożyć na wierzchu nadzienia.
10. Piec 40 minut w 170°C, do momentu gdy wierzch się zarumieni i ciasto będzie odchodziło od brzegów formy do tarty.
11. Świetnie smakuje na ciepło ale ja najbardziej lubię ciasta kruche ostudzone i na drugi dzień od upieczenia. Chociaż nie wiem czy tyle da się wytrzymać. 😉
Jeśli chcesz to ciasto przyrządzić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. W misce połącz ze sobą żółtko, masła, ksylitol lub cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i sól- ma powstać jednolita plastyczna masa.
2. Uformować płaski placek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ja zazwyczaj przygotowuję ciasto wieczorem i trzymam jej w lodówce przez całą noc).
3. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Natłuścić jedną dużą formę do tarty (o średnicy około 24 cm) lub dwie mniejsze.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować lub kawałek po kawałek wylepić formę – dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem, wysmarować białkiem. Podpiec – 10 minut w 170°C.
5. Gruszki pokroić drobno, dodać żurawinę, ksylitol lub cukier, skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, wymieszać.
6. Wyjąć podpieczone spody ciasta z piekarnika, pozostawić włączony na 170 °C.
7. Gruszki z żurawiną przełożyć na podpieczone ciasto.
8. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, ksylitol lub brązowy cukier, dodać masło, mleko, cynamon i zagnieść do połączenia składników. Jeśli kruszonka wyszła zbyt klejąca można ją razem z naczyniem miksujacym wstawić na kilka minut do zamrażarki. Kruszonkę rozłożyć na wierzchu nadzienia.
9. Piec 40 minut w 170°C, do momentu gdy wierzch się zarumieni i ciasto będzie odchodziło od brzegów formy do tarty.
10. Świetnie smakuje na ciepło ale ja najbardziej lubię ciasta kruche ostudzone i na drugi dzień od upieczenia. Chociaż nie wiem czy tyle da się wytrzymać. 😉
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z cookidoo.pl – przepis został zmodyfikowany.