Zrobiłam kiedyś podejście do puree ziemniaczanego z Kulinarnego ABC i to była masakra. Wyszło mi glutowate i grudkowate coś, czego nikt w domu nie chciał jeść. To puree ziemniaczane przygotowuje się zupełnie inaczej – ziemniaki najpierw gotujesz na parze, żeby potem je zmiksować z dodatkami.
Najważniejszy dodatek cudownie podkreślający kremowy smak ziemniaków to pieczony czosnek. Jeśli się go obawiasz bo będziesz „zionąć” lub nie chcesz aby to danie było ostre – niczego się nie bój. Upieczony czosnek staje się gładki, maślany i słodki w smaku. Coś pięknego.
Zdecydowanie polecam ten przepis do wypróbowania przy okazji najbliższego obiadu. Można go też zrobić na raz z podwójnej porcji na większy głód lub dla większej ilości osób przy stole.
Poniżej znajdziesz filmik z moim komentarzem, zobacz jak łatwo zrobić takie puree. Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Puree ziemniaczane z czosnkiem – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
- 20g oleju lub oliwy
- 500g wody
- 400-500 g mączystych ziemniaków
- 40g masła
1. Odciąć spód od całej główki czosnku, nie obierać z łupinek. Czosnek skropić oliwą lub olejem, posypać szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Umieścić na blasze i piec przez około 40 minut w 200°C.
2. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego 400- 500 g mączystych ziemniaków pokrojonych na kawałki, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1.
3. Wyjąć koszyczek z ugotowanymi ziemniakami, opróżnić naczynie miksujące.
4. Do naczynia miksującego wlać 20g oleju lub oliwy, wsypać ugotowane ziemniaki, dodać 40g masła i łyżeczkę soli. Dodać upieczony czosnek wyjęty z łupinek. Zmiksować do gładkości 30s/obr.4.
[mailerlite_form form_id=2]
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Kuchnia śródziemnomorska” – przepis został zmodyfikowany.