Jadasz czerwoną porzeczkę? Gdy byłam mała uwielbiałam ją zjadać prosto z krzaczków rosnących w ogrodzie. Mam wrażenie, że ostatnio odchodzi do lamusa, nie widać jej już na działkach i w ogródkach. W sklepie nie ma dżemów ani w sumie jakichkolwiek przetworów z tych owoców.
Na szczęście bywa na straganach i w warzywniakach, a ja czerwoną porzeczkę (i złotą zresztą też) wprost uwielbiam. Podoba mi się bardzo jej wygląd, te cudne owoce, które zmieniają się w kamienie szlachetne gdy podniesie się je do słońca. Przyroda jest naprawdę zachwycająca.
Co powiesz na ciasto z czerwoną porzeczką? Na kruchym spodzie, w towarzystwie bezy? Ja poproszę od razu o dwa kawałki. 🙂 Smakuje wyśmienicie zaraz po ostygnięciu, ale na drugi dzień jeszcze bardziej nabiera smaku, według mnie tak właśnie jest z ciastami kruchymi, muszą przejść aromatami, stać się bardziej wilogotne.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 170, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 130g ksylitolu lub cukru
- 4 jajka
- 400g czerwonej porzeczki
- 40g plus 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100g cukru trzcinowego
- 200g śmietany min. 30%
1. Do naczynia miksującego wsypać 200g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, 70g ksylitolu lub cukru i 1 jajko, zmiksować – 30s/obr.5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować z niego płaski placek, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na około 15 minut. Umyć naczynie miksujące.
2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
3. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki. Wyłożyć nim spód i boki tortownicy o średnicy około 26 cm – spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. Ciasto nakłuć widelcem.
4. 400g czerwonych porzeczek wymieszać z 1 czubatą łyżką mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Porzeczki z mąką wysypać na ciasto w tortownicy, wyrównać.
5. Do naczynia miksujące wlać 3 żółtka, wsypać 50g ksylitolu, włożyć 200g śmietany, dodać 40g mąki kukurydzianej, mieszać 10s/obr.5. Otrzymaną mieszaninę wylać na porzeczki, rozprowadzić równomiernie. Piec przez 35 minut w 170°C.
6. Umyć naczynie miksujące.
7. Pięć minut przed końcem pieczenia do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać 3 białka, ubijać ze zdjętą miarką 3min/obr.3,5. Ustawić ponowne ubijanie, 3min/obr.3,5, w czasie ubijania dodawać przez otwór w pokrywie 100g cukru trzcinowego lub cukru białego.
8. Gdy minie czas pieczenia sprawdzić czy ciasto jest upieczone w całości – nie powinno się przelewać. Jeśli tak by wyglądało trzeba wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
9. Ubitą pianę z białek wyłożyć na wierzch upieczonego ciasta i zapiekać przez około 15 minut w 170°C. Ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Dopiero wtedy wyjąć je i kroić.
Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła, ksylitolu i jajka zagnieść ciasto kruche. Uformować z niego płaski placek, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na około 15 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
3. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki. Wyłożyć nim spód i boki tortownicy o średnicy około 26 cm – spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. Ciasto nakłuć widelcem.
4. 400g czerwonych porzeczek wymieszać z 1 czubatą łyżką mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Porzeczki z mąką wysypać na ciasto w tortownicy, wyrównać.
5. Przy pomocy miksera utrzeć żółtka, ksylitol, śmietaną i mąkę kukurydzianą. Otrzymaną mieszaninę wylać na porzeczki, rozprowadzić równomiernie. Piec przez 35 minut w 170°C.
6. Gdy minie czas pieczenia sprawdzić czy ciasto jest upieczone w całości – nie powinno się przelewać. Jeśli tak by wyglądało trzeba wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
7. Przy pomocy miksera ubić białka z cukrem, ubitą pianę wyłożyć równomiernie na gorące ciasto i zapiekać przez około 15 minut w 170°C. Ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Dopiero wtedy wyjąć je i kroić.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis ze strony www.cookidoo.de. Przepis został zmodyfikowany.