You are currently viewing Pesto z jarmużu zdrowe i smaczne, serio :) Thermomix
Pesto z jarmużu Thermomix Thermomania

Pesto z jarmużu zdrowe i smaczne, serio :) Thermomix

Od ekologicznych rolników Dobrodziejów przywiozłam nie tylko bób, ale także jarmuż. Lubicie i używacie w kuchni pesto? Jeśli tak, to na pewno zasmakuje Wam pesto w tej wersji, z prażonymi orzechami włoskimi, jarmużem i bazylią. Można go używać jako sos do makaronu, jako marynatę do mięsa, można nim smarować pieczywo. To jest po prostu coś co koniecznie musi się znaleźć na Waszym stole i w Waszej lodówce.

Pesto z jarmużu Thermomix Thermomania
Pesto z jarmużu Thermomix Thermomania

Pesto z jarmużu (Sezon na Thermomix)

Składniki:

  • 85-90g jarmużu (tylko liście bez twardych kawałków)
  • 50g gorącej wody
  • 50g orzechów włoskich połówek
  • 50g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g świeżych liści bazylii
  • 130g oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • sól do smaku




  1. Jarmuż odważyć do miski stojącej na naczyniu miksującym, dodać 50g gorącej wody, odstawić na kilka minut, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. W naczyniu miksującym uprażyć bez miarki orzechy włoskie – 3min/120 stopni C/obr.1. Odstawić do ostygnięcia wraz z naczyniem.
  3. Do naczynia dodać parmezan, czosnek i bazylię, rozdrobnić 7s/obr.8.
  4. Dodać jarmuż, oliwę lub olej i sól, rozdrobnić 6s/obr.8. Zgarnąć na dno naczynia miksującego i ponownie zmiksować 6s/obr.8.  Podawać 🙂






Dodaj komentarz