Od ekologicznych rolników Dobrodziejów przywiozłam nie tylko bób, ale także jarmuż. Lubicie i używacie w kuchni pesto? Jeśli tak, to na pewno zasmakuje Wam pesto w tej wersji, z prażonymi orzechami włoskimi, jarmużem i bazylią. Można go używać jako sos do makaronu, jako marynatę do mięsa, można nim smarować pieczywo. To jest po prostu coś co koniecznie musi się znaleźć na Waszym stole i w Waszej lodówce.
Pesto z jarmużu (Sezon na Thermomix)
Składniki:
- 85-90g jarmużu (tylko liście bez twardych kawałków)
- 50g gorącej wody
- 50g orzechów włoskich połówek
- 50g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 5g świeżych liści bazylii
- 130g oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- sól do smaku
- Jarmuż odważyć do miski stojącej na naczyniu miksującym, dodać 50g gorącej wody, odstawić na kilka minut, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
- W naczyniu miksującym uprażyć bez miarki orzechy włoskie – 3min/120 stopni C/obr.1. Odstawić do ostygnięcia wraz z naczyniem.
- Do naczynia dodać parmezan, czosnek i bazylię, rozdrobnić 7s/obr.8.
- Dodać jarmuż, oliwę lub olej i sól, rozdrobnić 6s/obr.8. Zgarnąć na dno naczynia miksującego i ponownie zmiksować 6s/obr.8. Podawać 🙂