You are currently viewing Shoarma z kurczaka przepis na genialny obiad Thermomix

Shoarma z kurczaka przepis na genialny obiad Thermomix

Genialny przepis na genialny obiad. Jeśli lubisz jeść piersi z kurczaka, które po przyrządzeniu nie są suche – to jest właśnie przepis, którego szukasz. Mój mąż do niedawna odmawiał stanowczo jedzenia piersi z kurczaka czy indyka (a tak przy okazji do tego przepisu można też spokojnie użyć indyka), twierdząc, że to podeszwa jest i nie da się tej części kurczaka ani indyka zjeść. Zmienił zdanie po tym daniu.

Do tego nie można nie zauważyć, że przepis ten jest wybitnie dietetyczny, jako dodatków nie trzeba używać frytek (tak jak ja to zrobiłam), może to być kasza lub ryż. Świetnie smakuje z surówką colesław – przepis tu.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Shoarma z kurczaka – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80g jogurtu greckiego
  • 20g octu winnego lub soku z cytryny
  • 10g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 500g filetów z piersi kurczaka
  • 250g wody

1. Marynata do mięsa – czosnek, jogurt, ocet, sok z cytryny, oliwę, gałkę muszkatołową, chili, sól i pieprz zmiksować 5s/obr. 8. Gotową marynatą polać mięso i wstawić do lodówki na conajmniej 1h.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
3. Obgotowanie mięsa – do naczynia wlać wodę, mięso przełożyć do koszyczka, gotować na parze 10 min/Varoma/obr.0,5.
4. Pieczenie – gorące mięso układamy na blasze i natychmiast wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C –  pieczemy 10 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na kolejne 10 min.
Można je podawać na przykład z frytkami (można je upiec jednocześnie z mięsem), ryżem  lub kaszą – w towarzystwie warzyw – u mnie sałatka colesław.
Piersi z kurczaka były baaaardzo soczyste i aromatyczne, smakowało nam wszystkim, nawet tym, którzy piersi ogólnie nie lubią bo jest… sucha. Zdecydowanie polecam.



Ten post ma 2 komentarzy

  1. Gość

    Mięso trzeba pokroić w kostkę. Nie napisała Pani tego. Szkoda. O mały włos zepsułaby mi Pani obiad.

    1. Thermomania

      Nie trzeba kroić mięsa, a wręcz jest to niewskazane jeśli ma pozostać soczyste – to jest cała tajemnica tego przepisu – obgotować i upiec w całości po czym zostawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło. Serio serio. 🙂 Nic by się nie popsuło 😉 W razie wątpliwości proszę obejrzeć filmik – tam jest wszystko wyraźnie pokazane. 😀

Dodaj komentarz