Loading...

Makowiec z polewą pomarańczowo – orzechową

Makowiec z polewą pomarańczowo - orzechową

Makowiec z polewą pomarańczowo – orzechową to ciasto, którym można się objadać prawie bez wyrzutów sumienia. Poza tym mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej i weganie. W smaku – cudny! Doskonale się kroi, każdy kawałek wygląda na talerzyku obłędnie, jestem pewna, że tym ciastem podbijesz każde serce. To tak w ramach tego, że przez żołądek do serca. 

Makowiec z polewą pomarańczowo - orzechową
Makowiec z polewą pomarańczowo - orzechową

Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie warsztaty z Iną Rybarczyk z bloga truetastehunters.com. Tematem przewodnim były wegańskie święta – robiliśmy także makowiec i właśnie on sprawił, że postanowiłam Ci pokazać moją wersję tego przepisu. Ponieważ makowiec z polewą pomarańczowo – orzechową jest tak dobry i udaje się tak doskonale, że nie mogę zatrzymać go tylko dla siebie. Chcę, żeby każdy mój czytelnik mógł zrobić takie wspaniałe ciasto.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Makowiec z polewą pomarańczowo - orzechową

Dietetyczny makowiec z polewą orzechowo-pomarańczową 

Składniki:

  • 300g zmielonego maku zalanego wrzątkiem 12h wcześniej
  • 50g skórki pomarańczowej świeżej lub kandyzowanej
  • 100g blanszowanych migdałów
  • 750g jabłek obranych, odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
  • 150g różnych suszonych owoców – na przykład rodzynek, daktyli, żurawiny, śliwek, itd.
  • 150 – 200 g soku pomarańczowego
  • 4 łyżki rumu
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • 200g płatków owsianych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru – ja używam budyniu jaglanego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250g miodu lub syropu klonowego
  • 400g (zawartość jednej puszki) płynnego mleczka kokosowego – według mnie najlepsze i najbardziej kremowe, jedyne którego używam jest to – https://www.ceneo.pl/39874561#crid=232833&pid=15086
  • 100g masła z orzechów ziemnych
  • 3 łyżki syropu klonowego
Makowiec z polewą pomarańczowo - orzechową

Przepis na urządzenia wielofunkcyjne:

1. 300g zmielonego maku zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin.

2. Następnego dnia – do naczynia miksującego wsypać 50g skórki pomarańczowej świeżej (bez białej błonki, która jest gorzka) lub kandyzowanej, dodać 100g blanszowanych migdałów, rozdrobnić 5s/obr.6. Przesypać do innego naczynia.

3. Do naczynia miksującego włożyć 750g jabłek, obranych, odpestkowanych i pokrojonych na ćwiartki – posiekać 10s/obr.5.

4. Do jabłek dodać wcześniej namoczony mak i posiekane migdały ze skórką pomarańczową, a także 150g różnych suszonych owoców, 50g soku pomarańczowego, 4 łyżki rumu, 4 łyżki syropu daktylowego, 200g płatków owsianych, sok z połowy cytryny, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cynamonu – zawartość naczynia przemieszać przy pomocy kopystki lub szpatułki.

5. Do przemieszanej masy dodać 250g płynnego miodu lub syropu klonowego i 400g płynnego mleka kokosowego, wymieszać – 1min/obr. wsteczne 3.

6. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 24 cm. Umyć naczynie miksujące. Piec 40 minut w 180°C.

7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy polać je polewą – 100g masła z orzechów ziemnych wymieszać z 3 łyżkami syropu klonowego i 100-150g soku pomarańczowego – sok najlepiej dolewać partiami aby uzyskać gładką, dosyć gęstą polewę.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. 300g zmielonego maku zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin.

2. Posiekać drobno migdały i skórkę z pomarańczy. 

3. 750g jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

4. Jabłka przełożyć do dużej miski, dodać do nich: wcześniej namoczony mak i posiekane migdały ze skórką pomarańczową, a także 150g różnych suszonych owoców, 50g soku pomarańczowego, 4 łyżki rumu, 4 łyżki syropu daktylowego, 200g płatków owsianych, sok z połowy cytryny, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cynamonu – zawartość naczynia przemieszać przy pomocy kopystki lub szpatułki.

5. Do przemieszanej masy dodać 250g płynnego miodu lub syropu klonowego i 400g płynnego mleka kokosowego, wymieszać dokładnie.

6. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 24 cm. Umyć naczynie miksujące. Piec 40 minut w 180°C. Po upieczeniu wierzch ma być ścięty i suchy w dotyku.

7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy polać je polewą – 100g masła z orzechów ziemnych wymieszać z 3 łyżkami syropu klonowego i 100-150g soku pomarańczowego – sok najlepiej dolewać partiami aby uzyskać gładką, dosyć gęstą polewę.

Makowiec z polewą pomarańczowo - orzechową





No Comments

    Leave a Reply