Makowiec z polewą pomarańczowo – orzechową to ciasto, którym można się objadać prawie bez wyrzutów sumienia. Poza tym mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej i weganie. W smaku – cudny! Doskonale się kroi, każdy kawałek wygląda na talerzyku obłędnie, jestem pewna, że tym ciastem podbijesz każde serce. To tak w ramach tego, że przez żołądek do serca.
Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie warsztaty z Iną Rybarczyk z bloga truetastehunters.com. Tematem przewodnim były wegańskie święta – robiliśmy także makowiec i właśnie on sprawił, że postanowiłam Ci pokazać moją wersję tego przepisu. Ponieważ makowiec z polewą pomarańczowo – orzechową jest tak dobry i udaje się tak doskonale, że nie mogę zatrzymać go tylko dla siebie. Chcę, żeby każdy mój czytelnik mógł zrobić takie wspaniałe ciasto.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Potrzebujesz
- miska i miseczka
- maszynka do mielenia
- mikser
- tarka
- tortownica o średnicy około 24 cm
- lub urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
Składniki
- 300 g zmielonego maku zalanego wrzątkiem 12h wcześniej (patrz Wskazówki)
- 50 g skórki pomarańczowej świeżej lub kandyzowanej
- 100 g blanszowanych migdałów
- 750 g jabłek obranych, odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
- 150 g różnych suszonych owoców – na przykład rodzynek, daktyli, żurawiny, śliwek, itd.
- 150-200 g soku pomarańczowego
- 4 łyżki rumu
- 4 łyżki syropu daktylowego
- 200 g płatków owsianych
- 1/2 szt cytryny sok wyciśnięty z owocu
- 2 szt opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g miodu lub syropu klonowego
- 400 g (zawartość jednej puszki) płynnego mleczka kokosowego
- 100 g masła z orzeszków ziemnych
- 3 łyżki syropu klonowego
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- 300g zmielonego maku zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin. Mak możesz też zmielić samodzielnie – 30s/obr.10.
- Następnego dnia – do naczynia miksującego wsypać 50g skórki pomarańczowej świeżej (bez białej błonki, która jest gorzka) lub kandyzowanej, dodać 100g blanszowanych migdałów, rozdrobnić 5s/obr.6. Przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć 750g jabłek, obranych, odpestkowanych i pokrojonych na ćwiartki – posiekać 10s/obr.5.
- Do jabłek dodać wcześniej namoczony mak i posiekane migdały ze skórką pomarańczową, a także 150g różnych suszonych owoców, 50g soku pomarańczowego, 4 łyżki rumu, 4 łyżki syropu daktylowego, 200g płatków owsianych, sok z połowy cytryny, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cynamonu – zawartość naczynia przemieszać przy pomocy kopystki lub szpatułki.
- Do przemieszanej masy dodać 250g płynnego miodu lub syropu klonowego i 400g płynnego mleka kokosowego, wymieszać – 1min/obr. wsteczne 3.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 24 cm. Umyć naczynie miksujące. Piec 40 minut w 180°C.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy polać je polewą – 100g masła z orzechów ziemnych wymieszać z 3 łyżkami syropu klonowego i 100-150g soku pomarańczowego – sok najlepiej dolewać partiami aby uzyskać gładką, dosyć gęstą polewę.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- 300g zmielonego maku zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin. Mak możesz zmielić w maszynce do mielenia lub kupić już zmielony.
- Posiekać drobno migdały i skórkę z pomarańczy.
- 750g jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłka przełożyć do dużej miski, dodać do nich: wcześniej namoczony mak i posiekane migdały ze skórką pomarańczową, a także 150g różnych suszonych owoców, 50g soku pomarańczowego, 4 łyżki rumu, 4 łyżki syropu daktylowego, 200g płatków owsianych, sok z połowy cytryny, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cynamonu – zawartość naczynia przemieszać przy pomocy kopystki lub szpatułki.
- Do przemieszanej masy dodać 250g płynnego miodu lub syropu klonowego i 400g płynnego mleka kokosowego, wymieszać dokładnie.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 24 cm. Umyć naczynie miksujące. Piec 40 minut w 180°C. Po upieczeniu wierzch ma być ścięty i suchy w dotyku.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy polać je polewą – 100g masła z orzechów ziemnych wymieszać z 3 łyżkami syropu klonowego i 100-150g soku pomarańczowego – sok najlepiej dolewać partiami aby uzyskać gładką, dosyć gęstą polewę.